Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els detinguts a Sants tindran prohibit manifestar-se fins que siguin jutjats al gener

Cinquena nit de protestes en suport a Can Vies / Enric Català

João França / Pau Rodríguez

Els jutjats de Barcelona han optat per aplicar mesures exemplaritzants a bona part de les persones detingudes en les protestes en suport a Can Vies del passat dimecres. A més de decretar presó preventiva per a un dels detinguts –acusat de danys i desordres públics–, molts dels que han quedat en llibertat després de dos dies detinguts tindran prohibit, sota amenaça de presó preventiva, participar en manifestacions fins que se celebri el judici, el gener de 2015.

Andrés García Berrio, de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans, va comparèixer aquest divendres a la Ciutat de la Justícia per denunciar abusos que consideren que s'estan cometent per part de l'autoritat durant aquesta setmana de protestes. Entre altres coses, van denunciar el fet que la fiscalia demanés prohibir manifestar-se a les persones detingudes: “Si els prohibim el dret a acudir a una manifestació a les persones que acudeixen a elles, estem apartant tota una part de la societat”.

La mateixa interlocutòria del jutjat admet que amb aquesta mesura “es veu afectat el dret fonamental recollit en la Constitució de llibertat de manifestació”. Per això ho justifica assegurant que la mesura és temporal –de com a mínim vuit mesos– i que el seu objectiu és evitar que reincideixin en un delicte de desordres públics dels que, d'altra banda, admet que no hi ha “plena prova” que cometessin.

La prohibició “d'acudir a qualsevol manifestacions públiques o concentracions reivindicatives que puguin produir-se en la via pública” afecta tot tipus de convocatòries, des de les protestes en suport a Can Vies fins a la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana per al pròxim 11-S , segons han informat els afectats.

García Berrio denuncia, a més, arbitrarietat en les detencions. Molts dels detinguts són activistes en moviments socials i organitzacions de diversa mena, com mostra el suport que van rebre amb una concentració que va estar des de les 11h fins a les 23h davant la Ciutat de la Justícia tot i la pluja. Els concentrats, principalment joves d'organitzacions estudiantils o juvenils, van rebre amb gran gresca a les persones que van començar a sortir en llibertat passades les 20h.

Sants tanca una setmana de protestes

De dilluns a divendres, els veïns de Sants i activistes simpatitzants de Can Vies han omplert la Plaça de Sants per protestar contra l'enderrocament del centre social. Aquest divendres han estat poc menys d'un miler, menys que altres vegades, i durant una hora han fet repicar les seves cassoles fins que s'ha llegit un manifest que reiterava les seves demandes: la dimissió de l'alcalde Xavier Trias, el retorn de l'espai als seus ocupants, la posada en llibertat sense càrrecs de tots els detinguts i la retirada dels Mossos barri. 23 persones detingudes dijous segueixen a comissaria a l'espera de passar a custòdia judicial.

La concentració ha acabat després d'un breu torn de micròfon obert. A diferències dels dies anteriors, de la protesta no s'ha desmarcat cap grup de joves amb ganes de crear disturbis, i poc a poc els concentrats han anat abandonant la plaça per anar a casa. S'han emplaçat aquest dissabte a reconstruir l'edifici a partir de les 10 h.

Etiquetas
stats