Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern celebrarà dimecres un Consell de Ministres per avançar en l'arbitratge del conflicte d'Eulen

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat la reunió de l'executiu

Europa Press /CatalunyaPlural

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat que el president del Govern, Mariano Rajoy, convocarà un Consell de Ministres extraordinari aquest dimecres a la tarda per avançar en l'arbitratge que resolgui la problemàtica entre Eulen i els treballadors dels filtres de seguretat de l'Aeroport de Barcelona-el Prat.

Així ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa després de la celebració d'una comissió de seguiment a la Delegació del Govern a Catalunya, en la que ha participat també el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, i l'alcalde accidental de l' Ajuntament de Barcelona, el socialista, Jaume Collboni.

El ministre de Foment, De la Serna ha concretat que en el Consell de Ministres extraordinari s'avaluaran els informes de l'Advocacia de l'Estat i començaran els terminis per a designar l'àrbitre que determinarà les solucions per finalitzar el conflicte dels filtres de seguretat del Prat .

Durant el matí del dilluns, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va estar realitzant declaracions en què instava el Govern a convocar amb la màxima urgència, un consell de ministres que donés el tret de sortida a la tramitació del que el directiu autonòmic creu que ha de ser un laude que resolgui la disputa laboral entre l'empresa Eulen i els treballadors dels filtres de seguretat de l'aeroport barceloní.

Queixes i denúncies dels treballadors

D'altra banda, comitè de vaga d'Eulen va presentar dilluns, primer dia de vaga total, diverses denúncies davant Inspecció de Treball per presumptes vulneracions del dret a vaga dels treballadors de l'Aeroport de Barcelona-el Prat i altres incidències relatives a les condicions de treball.

El portaveu del comitè, Joan Carlos Giménez, ha explicat a Efe que les denúncies es van presentar al migdia davant la Inspecció de Treball en funcions de guàrdia, dependent del departament de Treball de la Generalitat.

El comitè denuncia que alguns treballadors d'Eulen que es trobaven de baixa o de vacances han rebut instruccions de la direcció de l'empresa per a acudir avui al seu lloc de treball en compliment dels serveis mínims.

La plantilla d'Eulen, responsable dels controls de seguretat a l'aeroport, va iniciar dilluns una vaga indefinida per reclamar millors condicions salarials i laborals, tot i que els serveis mínims decretats per Delegació del Govern són del 90%.

A més, el comitè ha denunciat que Eulen ha posat a treballar en les línies de seguretat a treballadors als quals encara no ha fet contracte.

També ha presentat una altra denúncia davant Inspecció de Treball per les suposades pressions sofertes per una treballadora durant el diumenge passat, quan la plantilla realitzava aturades parcials.

Segons el relat de Giménez, aquesta treballadora va patir una crisi d'ansietat davant “la pressió” de la presència de la Guàrdia Civil en els filtres de seguretat i l'empresa li va negar la possibilitat de ser atesa per un metge.

El comitè també denúncia davant de la Inspecció, que la mútua sanitària d'Eulen no reconeix el dret a la baixa de les treballadores embarassades fins a la setmana 26 de gestació, tot i el risc de perdre el fetus, quan fa anys s'havia aconseguit que poguessin acollir-se a ell des el moment que comunicaven la situació d'embaràs.

Denuncien amenaces i assetjament de la Guàrdia Civil

En el seu primer dia de vaga indefinida, els treballadors dels serveis de seguretat d'Eulen a l'Aeroport del Prat es van queixar que els guàrdies civils enviats per l'Executiu estaven realitzant tasques pròpies dels vaguistes. També lamentaven l'assetjament per part dels agents: “Només es preocupen que no hi hagi cues sense tenir en compte els protocols que s'han de seguir”, explica Alejandro Giménez, membre del comitè de vaga.

Els treballadors entenen que la presència dels guàrdies civils interfereix en la seva tasca ordinària. “Estan situats a l'escàner, quan la posició habitual consisteix a estar al final de tot el procés per intervenir si són requerits”, indiquen fonts dels vaguistes.

Durant les primeres hores de la vaga indefinida s'han produït friccions entre els professionals de la seguretat i els guàrdies civils. El moment més tens ha estat quan dues treballadores han patit un atac de nervis, i han manifestat per les vies interns dels vaguistes que podrien demanar la baixa per depressió a causa de la tensió. Les fonts consultades han indicat que es denunciaran els fets davant Inspecció de Treball.

Altres incidents han estat, segons les fonts, obligar treballadores a realitzar escorcolls a viatgeres mentre el guàrdia ocupa el lloc de treball habitual de l'empleada d'Eulen. Això fa que la treballadora hagi d'estar dret durant tot el torn.

Les situacions tenses es produeixen exclusivament entre els guàrdies desplaçats al Prat i els treballadors. Els guàrdies civils que habitualment estan en els controls no realitzen tasques que el comitè de vaga considera que suposen una substitució del treball habitual. En aquest sentit, els treballadors consideren als guàrdies civils amb els que col·laboraven abans de la vaga, “com uns companys més, tot i que sabem que la seva posició és especialment delicada”, assegura un empleat d'Eulen.

Però la convivència en alguns moments és difícil, i aquí tornen a aparèixer les situacions complicades: “Ens han arribat queixes de companys en el sentit que els guàrdies amenacen de retirar la targeta identificativa aeroportuària si no es segueixen les seves instruccions”, afirmen. Perdre la targeta suposaria per als treballadors no poder realitzar cap tipus de tasca a la xarxa espanyola d'aeroports.

Un altre tema que indigna els treballadors és que les comunicacions de serveis mínims (són del 90%) les ha fet l'empresa amb durada setmanal. Això suposa que qui és mobilitzat ha de treballar tota la setmana, mentre que els vaguistes no afectats per serveis essencials poden estar tota la setmana sense treballar amb el conseqüent perjudici econòmic.

Etiquetas
stats