Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Els vaguistes d'Eulen al Prat denuncien amenaces i assetjament per part de la Guàrdia Civil

La presència de la Guàrdia Civil és molt important al Prat

Tomeu Ferrer

Els treballadors dels serveis de seguretat d'Eulen a l'Aeroport del Prat, a Barcelona, es queixen que els guàrdies civils enviats per l'executiu estan realitzant tasques pròpies dels vaguistes. També es queixen d'assetjament per part dels membres del cos armat: “només es preocupen que no hi hagi cues, sense tenir en compte els protocols que s'han de seguir”, explica Alejandro Giménez, membre del comitè de vaga.

Els treballadors entenen que la presència dels guàrdies civils interfereix en la seva tasca ordinària. “Expliquen que estan situats a l'escàner, quan la posició habitual consisteix a estar al final de tot el procés per intervenir si són requerits”, indiquen fonts dels vaguistes.

Durant les primeres hores de la vaga indefinida dels treballadors d'Eulen s'han produït friccions entre els professionals de la seguretat i els guàrdies civils. El moment més tens ha estat quan dues treballadores han patit un atac de nervis, i han manifestat per les vies interns dels vaguistes que podrien la baixa per depressió demanar a causa de la tensió.

Retirada de la targeta

Altres incidents han estat, segons les fonts, obligar treballadores a realitzar escorcolls a viatgeres mentre el guàrdia ocupa el lloc de treball habitual de l'empleada d'Eulen. Això fa que la treballadora hagi d'estar en peu durant tot el torn.Les situacions tenses es produeixen exclusivament entre els guàrdies desplaçats al Prat i els treballadors. Els guàrdies civils que habitualment estan en els controls no realitzen tasques que el comitè de vaga considera que suposen una substitució del treball habitual. En aquest sentit treballadors en atur consideren als guàrdies civils amb els que col·laboraven abans de la vaga, “com uns companys més, tot i que sabem que la seva posició és especialment delicada”, assegura un empleat d'Eulen.Però la convivència en alguns moments és difícil, i aquí tornen a aparèixer les situacions complicades: “ens han arribat queixes de companys en el sentit que els guàrdies amenacen de retirar la targeta identificativa aeroportuària si no se segueixen les seves instruccions” afirmen al comitè d' vaga. Perdre la targeta suposaria per als treballadors no poder realitzar cap tipus de tasca a la xarxa espanyola d'aeroports.Un altre tema que indigna els treballadors és que les comunicacions de serveis mínims els ha fet l'empresa amb durada setmanal. Això suposa que qui és mobilitzat ha de treballar tota la setmana, mentre que els vaguistes no afectats per serveis essencials poden estar tota la setmana sense treballar, amb el conseqüent perjudici econòmic.

Denúncia davant la Inspecció de Treball

D'altra banda, el comitè de vaga d'Eulen ha presentat aquest dilluns diverses denúncies davant Inspecció de Treball per presumptes vulneracions del dret a vaga dels treballadors de l'aeroport i altres incidències relatives a les condicions de treball.El portaveu del comitè, Joan Carlos Giménez, ha explicat a Efe que el comitè denuncia que alguns treballadors d'Eulen que es trobaven de baixa o de vacances han rebut instruccions de la direcció de l'empresa per a acudir al seu lloc de treball en compliment de els serveis mínims.A més, el comitè ha denunciat que Eulen ha posat a treballar en les línies de seguretat a treballadors als quals encara no ha fet contracte.També ha presentat una altra denúncia davant Inspecció de Treball per les suposades pressions sofertes per una treballadora en la jornada d'ahir, quan la plantilla realitzava aturades parcials.D'altra banda, el comitè ha denunciat davant Inspecció que la mútua sanitària d'Eulen no reconeix el dret a la baixa de les treballadores embarassades fins a la setmana 26 de gestació, quan fa anys s'havia aconseguit que poguessin acollir-se des del moment que comunicaven la situació d'embaràs.

Etiquetas
stats