Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Imputen els 14 regidors de l'anterior govern de Reus pel 'cas Shirota'

Imputen els 14 regidors de l'anterior govern de Reus pel 'cas Shirota'

EFE

Reus —

El Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus ha citat a declarar com a imputats el proper 28 de maig els catorze membres de l'anterior equip de govern de Reus per avalar amb tres milions d'euros de diners públics a Shirota, una empresa mixta publicoprivada, segons fonts judicials.

Així, els deu regidors socialistes de l'anterior etapa, els dos d'ERC i els dos d'ICV que constituïen l'anterior tripartit de Reus, del qual n'era alcalde Lluís Miquel Pérez (PSC), hauran de declarar al jutjat, en intervals de 45 minuts, per l'aval de tres milions d'euros que l'Ajuntament de Reus va aprovar al febrer de 2008 per finançar Shirota, empresa dedicada a la investigació alimentària.

El passat mes de març tots ells ja van declarar a la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona per aquest mateix cas, una peça que ha separat el Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus del cas Innova arran de la denúncia presentada per AraReus, a la oposició, contra l'exdirector de l'Institut Català de la Salut (ICS) i d'Innova, Josep Prat, i l'exdirector del CatSalut i responsable de Shirota, Carles Manté.

Els regidors del tripartit reusenc van aprovar un aval a Shirota Functional Foods (SFF), dedicada a la investigació en la nutrició i la salut i els aliments funcionals, de tres milions per part de l'ajuntament, quan aquesta empresa estava participada també per altres socis privats i, per això, haurien incorregut en delicte. En canvi, els regidors del PP i de CiU, a l'oposició, es van abstenir, i l'únic de la CORI, també a l'oposició, va votar-hi en contra.

Amb el canvi de govern municipal, AraReus i la CUP van interposar denúncies davant la Fiscalia i el Tribunal de Comptes, que van iniciar les corresponents investigacions, en què el jutge va ordenar el registre de les cases de Josep Prat i Carles Manté. El Tribunal de Comptes, després de la denúncia, va decidir obrir diligències prèvies i va determinar que l'objecte social d'Innova i Shirota “no guarden relació”.

L'actual govern municipal va decidir, l'any passat, liquidar Shirota pels deutes acumulats, fer-se càrrec dels tres milions d'euros de l'aval i acomiadar els seus 14 treballadors, inclosos els científics.

Shirota Functional Foods (SFF), amb seu al Tecnoparc de Reus, es va constituir a mitjans del 2007 amb una fórmula d'empresa mixta amb capital públic-privat. La Morella Nuts va adquirir el 48% de l'accionariat, mentre que el 52% procedia de les administracions públiques: un 40% d'Innova, un 10% de l'Hospital Sant Joan de Reus i un altre 2%, de la Universitat Rovira Virgili.

El PSC de Reus diu que van avalar perquè el projecte era viable

En un comunicat emès arran de les imputacions, el PSC de Reus sosté que es va donar l'aval a Shirota perquè es va considerar que el pla d'empresa era sòlid. “El grup municipal va avalar l'execució del préstec en virtut del pla d'empresa que garantia la seva viabilitat i, en conseqüència, hauria aportat a mitjà termini beneficis a la ciutat”, sostenen els socialistes en el comunicat.

Pel PSC de Reus, que s'hagi arribat a aquesta situació és “responsabilitat de l'actual equip de govern (CiU-PP), que va aprovar la liquidació de Shirota sense esperar que l'empresa executés el seu pla d'empresa i comencés a donar beneficis”, com van manifestar en el seu dia els socialistes, que lamenten que la manca de suport a Shirota l'actual govern hagi portat a aquesta situació, “que no s'hauria d'haver produït mai”. D'aquesta manera, els socialistes confien en la seva innocència.

Etiquetas
stats