Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

L'advocat denunciat pels Mossos per la 'llei mordassa' presenta una queixa a Interior

García Berrio a l'acte contra el CIE del passat dissabte

elDiario.es Catalunya

Tal i com va anunciar el passat dissabte, l'advocat Andrés García Berrio ha presentat una queixa davant la conselleria d'Interior per la denúncia que va rebre per part dels Mossos d'Esquadra en aplicació de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a 'llei mordassa', i que podria implicar una sanció de 600 a 30.000 euros

En el document presentat a Interior, el centre per la defensa dels Drets Humans Irídia, del qual forma part García Berrio, ha sol·licitat l'obertura d'una investigació interna que esclareixi el que va passar i que “es sancioni els agents intervinents” en la denúncia a l'advocat. Així mateix, Irídia ha demanat que el departament realitzi “totes les actuacions que considerin pertinents” per evitar que es repeteixin situacions com la que va passar dissabte.

Segons la versió de García Berrio, al finalitzar l'acte de dissabte passat per tancar el CIE de Zona Franca (del qual l'advocat era mediador), un fotoperiodista va tenir un problema de salut i va desmaiar-se. L'advocat va assistir-lo juntament amb una infermera, una persona que tenia coneixements de medicina i la parella del fotoperiodista, que li va demanar que es quedés per la relació d'amistat que manté amb García Berrio.

Segons l'advocat, quan va arribar l'ambulància el cap de l'operatiu de l'Àrea de Recursos Operatius del cos de Mossos d'Esquadra li va dir que se n'anés del lloc “de males maneres”, i que no va escoltar-lo quan li va dir que volia quedar-se prop del fotoperiodista perquè la seva parella li havia demanat. En aquest punt l'agent va començar a increpar García Berrio “de manera desagradable”, segons l'advocat, i li va comunicar que el denunciaria per desobediència a l'autoritat i que l'identificaria “per les bones o emmanillat”.

La versió policial, per contra, assegura que García Berrio “entorpia” la feina dels agents, va accedir a la zona restringida i es va negar a tornar a l'espai habilitat per a la concentració contra els CIE. Els Mossos d'Esquadra han assegurat que l'advocat “no feia cas” a les indicacions dels agents que li explicaven que el fotoperiodista ja estava sent atès pels policies, una infermera i la seva parella.

La Directa ha avançat que l'agent que va denunciar García Berrio va ser condemnat en ferm per una controvertida intervenció a la discoteca Rosebud, que la jutgessa que va dirimir el cas va qualificar de “desafortunada, innecessària, desproporcionada i repugnant”.

Mecanismes a banda de la 'llei mordassa'

D'altra banda, Irídia ha demanat al conseller d'Interior, Jordi Jané, que el departament dugui a terme funcions de control de la seguretat i l'ordre públic a través d'altres mecanismes “més respectuosos” amb el dret de reunió i manifestació que els que es deriven de la 'llei mordassa'.

En un comunicat, Irídia ha qualificat l'actuació policial com a “desmesurada i arbitrària”, i ha considerat que va empitjorar la situació en què es trobaven el fotoperiodista i la seva parella. “Entenem que aquest comportament dista de l'esperable i exigible a tot agent policial, els quals, sobre la base del Codi d'Ètic, han d'actuar amb respecte, amabilitat i empatia defensant els drets de les persones”, ha afegit el centre del que forma part García Berrio.

El centre de Drets Humans ha recordat que, segons tinguin constància, és la primera denúncia en aplicació de la Llei Mordassa en un context de manifestació, cosa que, al seu parer, “restringeix drets i llibertats ciutadanes en el marc del dret de reunió i manifestació”.

Consulta la queixa presentada per Irídia a la conselleria d'Interior:

Etiquetas
stats