Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Podem Catalunya crida a participar en el referèndum en contra del criteri de Pablo Iglesias

Pablo Iglesias i Albano Dante Fachin

elDiario.es Catalunya

Discrepància oberta entre Podemos i Podem Catalunya sobre el referèndum anunciat per l'1 d'octubre. La branca catalana dels morats, per boca del seu secretari general, Albano Dante Fachin, ha fet una crida a participar “activament” en el referèndum, tesi de la qual s'ha desmarcat completament Pablo Iglesias. “Si fos català, no participaria en aquest referèndum”, ha dit el líder de Podem.

El Consell Ciutadà de Podem Catalunya, el màxim òrgan de decisió de la formació, ha difós aquest divendres un manifest en què crida a participar en el referèndum de l'1-O, tot i no compartir el “format” que ha previst el Govern . Els motius dels morats catalans per a acudir a l'1-O són que “no es pot ser neutral” ni “equidistant” davant la reivindicació del dret a decidir. Per Podem, que en qualsevol cas no considera vinculant el referèndum, l'1-O ha de ser “protesta ciutadana” contra “l'autoritarisme del PP”.

La direcció estatal de Podem ha desautoritzat aquest mateix divendres la posició dels d'Albano Dante Fachin. El secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha dit que el full de ruta de Puigdemont “no serveix”, i que el referèndum ha de ser pactat entre Generalitat i Estat “perquè sigui vinculant i perquè la gent que va a votar 'no' vagi a votar”.

Més contundent ha estat Pablo Iglesias. “L'1 d'octubre no és un exercici del dret a decidir mitjançant un referèndum amb garanties i eficàcia jurídica”, ha subratllat el líder de Podem, que ha afegit: “Si fos català, no participaria” en l'1-O. Per la seva banda, Dante Fachin ha concretat que Podem farà campanya “cridant al debat i a la participació” l'1 d'octubre, si bé no demanaran el vot ni pel 'sí' ni pel 'no' a la independència.

La crisi entre els morats passa a 24 hores que el partit d'Ada Colau, Catalunya en Comú –en el qual no es va integrar Podem, també en contra del criteri d'Iglesias– anunciï la seva posició definitiva sobre l'1-O. Catalunya en Comú tampoc veu vinculant el referèndum anunciat pel Govern perquè considera que no té garanties. No obstant això, els comuns no han aclarit si cridaran a la participació. Alguns dels seus dirigents, com Gerardo Pisarello, han mostrat la seva disposició per anar a votar “com a acte de protesta contra el PP”.

Etiquetas
stats