Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Xarxa de Comunicació Local acomiada quinze treballadors

La Xarxa de Comunicació Local acomiada 15 treballadors.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

La Xarxa de Comunicació Local ha acomiadat aquesta setmana quinze treballadors, pocs dies abans que es sotmetés a votació un preacord de conveni col·lectiu que implicava que la Xarxa retirava un ERO que afectava 77 treballadors a canvi d’una substantiva reducció dels costos salarials. És a dir, retallada de sous a canvi de manteniment de tots els llocs de treball.

Fonts del PSC i d’ICV interpreten que la direcció de la Xarxa, en mans de CiU, ha aprofitat l’ocasió per fer una caça de bruixes ideològica, perquè bona part dels periodistes acomiadats havien tingut càrrecs de responsabilitat en el període de govern tripartit.

Els quinze treballadors acomiadats van anar sent cridats al despatx del gerent de la Xarxa, Xavier Escrivà, per comunicar-los el seu comiat. Tots menys un: Jordi Pons, periodista esportiu, que va rebre un ‘sms’ que li comunicava l'acomiadament mentre estava de vacances.

L’empresa addueix que ha d’’amortitzar’ aquests llocs de treball i es reserva el dret de fer més acomiadaments. Els membres del comitè d’empresa creuen que han estat enganyats pel conseller delegat, Francesc Pena, i creuen que el problema es manté. Si l’assemblea no aprova el conveni, Pena podrà aplicar el seu ERO. I si l’aprova, durant tres mesos la direcció no podrà “amortitzar” cap lloc de treball, però sempre quedarà la por que transcorregut aquest període puguin repetir-se els acomiadaments parcials.

Els treballadors van organitzar una protesta a les portes de la casa Serra, on se celebrava la reunió, i el president de la Diputació va dir que no volia “merder” i va encarregar a Pena que obrís una negociació amb els treballadors.

Els acomiadats

Socialistes i ICV consideren que es tracta d’una caça de bruixes perquè alguns dels acomiadats havien tingut càrrecs de responsabilitat amb el tripartit. És el cas dels excaps d’informatius Òscar Ramos i Manel Carvajal, o la sotscap d’informatius Isabel Serrano. Vicky Gómez i Pep Vinyeta, amb responsabilitats a l’àrea de gestió i relacions públiques, tenen una trajectòria vinculada a Iniciativa per Catalunya. Antoni Mascaró havia estat una peça clau del bastiment tècnic de Com Ràdio des dels seus inicis, vinculats a les forces progressistes. Siscu Baiges i Ramon Company estan identificats amb el programa de solidaritat i denuncia social “TotsxTots”, que recollia les veus crítiques amb les retallades públiques, i que va ser eliminat mesos després d’arribar els nous gestors.

També han estat acomiadats Roger Castillo i Dani Balagué (de la secció d’Esports), Albert Vico (presentador d’un concurs que ara desapareix) i Ester González, Pere Gibert i Lau Delgado (procedents de la Xarxa Audiovisual Local).

Davant aquest fet, alguns ajuntaments socialistes i d’Iniciativa s’estan plantejant retirar-se de la Xarxa de Comunicació Local, a la qual acusen d’un marcat biaix partidista.

El comiat inesperat dels 15 periodistes no només pot influir en el futur conveni col.lectiu de La Xarxa sinó que pot fer saltar pels aires l’acord no explícit de l’oposició a la Diputació de Barcelona de no posar pals a les rodes de la gestió d’aquesta xarxa pública d’emissores de ràdio i televisió a canvi del compromís de mantenir algunes persones de l’anterior etapa en les seves destinacions laborals.

Què és la XAL?

La Xarxa Audiovisual Local és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de gestionar el suport a l’àudiovisual local català. El seu objectiu és donar resposta a les necessitats d’aquest sector i contribuir a la seva dinamització. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia). Aquesta Xarxa ha absorbit les tres entitats amb què treballava la Diputació de Barcelona en aquests àmbits: “Com Ràdio”, la “Xarxa de Televisions Locals” i el portal d’Internet “La Malla”. Precisament, el conveni que es debat avui a l’assemblea de treballadors és el que hauria d’unificar els vigents en cada una d’aquestes empreses.

El nombre d’emissores de ràdio i televisió que formen part de la XAL ha anat augmentant força els darrers mesos, al temps que creixia la programació televisiva comuna per tot Catalunya. Dos dels programes realitzats des de la XAL – “Xarxa Notícies Edició Matí” i “Al cap del dia”, amb Vicenç Sanchís- es poden veure a moltes televisions locals de tot Catalunya, inclòs el Canal Català. En total, un centenar d’emissores de ràdio i unes 25 de televisió formen part de la Xarxa. La XAL ha obert les seves portes a les ràdios i televisions locals privades però, en canvi, ha renunciat a diverses freqüències de ràdio en benefici d’emissores de RAC1 o la SER, al conjunt de Catalunya.

Etiquetas
stats