eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

L'arxiu més desitjat

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport informa que havia arribat a un preacord amb l'agent literària Carmen Balcells per a l'adquisició del seu arxiu, que només estava pendent de ser formalitzat

La Generalitat assegura que estava negociant la compra del valuós llegat, però respectarà la voluntat de l'agent literària desapareguda

- PUBLICIDAD -

No van transcórrer ni 24 hores després de transcendir la mort de Carmen Balcells, dilluns a Barcelona, que el Ministeri de Cultura enunciava que havia arribat a un preacord amb l’agent literària per a l’adquisició de la part del seu arxiu.

El preu acordat per la compravenda, segons el secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle, era d’1,5 milions més 700.000 euros en exempcions fiscals. Fa cinc anys, la primera tongada de l’arxiu es va vendre per 3 milions.

Ara, el Ministeri de Cultura espera poder culminar amb els hereus l’operació "per l’exprés desig" de Balcells, que segons afirma volia que es mantingués la integritat dels seus fons. L’Administració considera que l’arxiu de l’agent constitueix “una font principal per al coneixement de la memòria editorial i literària contemporània en espanyol i portuguès”.

L’arxiu pendent d’adquisició està format per la documentació generada pel grup d’empreses de l’agent literària a partir de 2004, i per documents que havien quedat fora de l’anterior operació, com els diaris de Carmen Balcells, que integren la sèrie iniciada el 1954 fins a l’actualitat; contractes, i part de la seva biblioteca personal.

En aquests diaris, l'agent plasma els seus comentaris sobre les operacions realitzades per l'empresa i les seves relacions professionals tant amb escriptors i editors com amb altres personatges vinculats al món editorial; comentaris il·lustrats o acompanyats de fotografies, retallades de notícies, crítiques literàries sobre els autors i les obres publicades.

També inclou els contractes subscrits per l'agència, així com part del seu arxiu privat amb els exemplars de la seva biblioteca personal, que té dedicatòries dels autors i amb anotacions manuscrites de l'agent literària; el volum de materials puja a 3.200 metres lineals, que s'afegirien als 1.000 adquirits el 2010.

Davant de l’interès mediàtic, el Departament de Cultura ha emès un comunicat on ha confirmat que, en els darrers mesos, el conseller Ferran Mascarell havia mantingut diverses comunicacions amb Carmen Balcells per abordar la possible adquisició del seu fons. En les converses s’havia acordat una trobada al llarg de setembre per parlar-ne, cosa que no ha pogut ser.

"Certament, com a conseller i com a Govern, la Carmen mereixia el meu interès per tal que el seu fons ingressés a la Biblioteca Nacional de Catalunya. Però també sabia que, fos quina fos la seva voluntat, l’hauria acollit amb el màxim respecte", ha assegurat Mascarell, qui ha afegit que farà el mateix amb la decisió que adoptin els seus hereus.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha