Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

L’església catòlica només compta els seus màrtirs

Xavier Febrés

0

La Conferència Episcopal Espanyola acaba d’anunciar que el dia 13 d’octubre celebrarà al recinte de l’antiga Universitat Laboral de Tarragona una beatificació massiva de 500 màrtirs de la Guerra Civil espanyola, a la qual preveu que hi assisteixin 50.000 persones. En el llenguatge oficial de l’església catòlica, la denominació de màrtirs de la Guerra Civil es refereix als sacerdots i religiosos, no al conjunt de les víctimes. És una actitud controvertida, per dir-ho amb suavitat, com s’ha palesat des de les primeres beatificacions d’aquesta mena l’any 1987. El caràcter massiu de la cerimònia, convocada a l’aire lliure tot aprofitant les dates festives del pont del Pilar, amplifica la provocativa controvèrsia i el desacord de les sensibilitats laiques que van patir igual o més els efectes de la Guerra Civil.

Els organitzadors ho saben perfectament i l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, vinculat a l’Opus Dei, s’ha afanyat a fer unes declaracions que s’han de llegir a la inversa: “La beatificació dels nostres màrtirs no vol ferir cap susceptibilitat, no vol obrir cap ferida. L’Església sap que són moltes les víctimes d’una guerra, i tota víctima, pel sol fet de ser innocent, és digna d’una memòria honrosa”. L’Associació d’Expresos Socials va denunciar el gener del 2012 l’arquebisbe Pujol davant la Fiscalia de Barcelona per incitar a l’odi i la discriminació arran d’unes manifestacions als “Matins de TV3” sobre els homosexuals, de les quals es van disculpar posteriorment.

L’església catòlica calcula que a la guerra civil hi van morir 13 bisbes, 4.184 sacerdots, 2.365 religiosos i 263 monges, sense comptar els 20.000 temples danyats. Cap càlcul comparable en precisió no ha pogut ser establert per a la resta de mortals que hi van deixar la pell en una proporció molt més elevada.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats