Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP abordarà dilluns la renovació de la seva direcció

Reunió de la CUP

elDiario.es Catalunya

La CUP abordarà el dilluns 20 de juny la renovació dels membres del seu Secretariat Nacional, l'òrgan de direcció de la formació assembleària. Els canvis al Secretariat Nacional arriben amb el partit dividit després del 'no' als pressupostos i amb desacords interns sobre les aliances en el procés sobiranista. El mètode d'elecció del Secretariat ha canviat després aprovar-se en l'última assemblea nacional de la CUP el vot telemàtic de la militància i les candidatures per equips (fins ara es presentaven només candidatures individuals).

En declaracions a TV3, el portaveu del Secretariat, Xevi Generó, va indicar que els canvis interns s'han de realitzar durant l'estiu per arribar que finalitzin abans que el president, Carles Puigdemont, acudeixi a la seva qüestió de confiança al Parlament durant la segona quinzena de setembre. Generó també va vaticinar un “intens debat” dins de la CUP.

Les paraules de Generó arribaven hores després que Poble Lliure, un dels organitzacions de la CUP més favorables a la investidura d'Artur Mas i als pressupostos, proposés la “renovació urgent” del Secretariat. A més, en clara referència a la qüestió de confiança, Poble Lliure va demanar que les “qüestions polítiques d'importància” siguin decidides per referèndums interns telemàtics i que el grup parlamentari “expressi de manera proporcional el vot de militància”.

Aquestes peticions van lligades al 'no' a la investidura de Mas i als pressupostos que va expressar el màxim òrgan decisori de la CUP després de la seva assemblea, el Consell Polític + Grup d'Acció Parlamentària. Aquest òrgan reuneix representants de les assemblees territorials cupaires i de les organitzacions afins a l'Esquerra Independentista, com ara el mateix Poble Lliure, Endavant -la part més reticent als acords amb l'independentisme transversalment, el sindicat COS o el moviment juvenil Arran.

Des Poble Lliure interpreten que les organitzacions afins han fet decantar la balança cap al 'no' definitiu a Mas i als pressupostos, decisions sobre les quals la militància cupaire estava dividida. Així, argumenten, malgrat l'intens debat intern, la decisió final del Consell Polític + GAP ha acabat afavorint els sectors més durs, i el vot dels parlamentaris de la CUP ha acabat sense reflectir la part de la militància que desitjava acords amb Junts pel Sí.

Personalitats internes dins de la CUP van teixir l'esmena aprovada que canvia el sistema d'elecció dels membres del Secretariat, encara que no beneficia especialment a cap sector en concret. Així, abans de l'assemblea del maig passat, els 15 membres de la direcció s'escollien en votació secreta a l'Assemblea Nacional entre els candidats que es presentaven en llistes obertes. Ara el sistema s'ha canviat per l'elecció per via telemàtica del Secretariat.

A més, segons es va aprobar, 11 dels 15 membres del Secretariat seran elegits a través de candidatures col·lectives, i 4 de candidatures individuals. No es preveu que aquest canvi beneficiï especialment a cap corrent intern, ja que si cap equip aconsegueix un mínim del 65% dels vots es passarà a distribuir les 11 places de manera proporcional als vots obtinguts per cada candidatura.

Etiquetas
stats