Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

L'independentisme supera la majoria absoluta però no arriba al 50% dels vots

Artur Mas celebrant la victòria de Junts pel Sí. / SANDRA LÁZARO

Arturo Puente / João França

Els partits independentistes guanyen les eleccions catalanes amb un ampli marge. Amb el 99,35% escrutat, Junts pel Sí aconsegueix 62 diputats, quedant-se només 7 per sota de la majoria absoluta. La CUP ajuda a aquesta majoria independentista amb els seus 10 diputats. Pel que fa als vots, els partits favorables a la secessió obtenen el 48,11% dels suports a candidatures. L'independentisme guanya, doncs, per primera vegada en la història unes eleccions autonòmiques a Catalunya. La participació en aquestes eleccions ha estat de rècord, del 77,46%

Artur Mas, Oriol Junqueras i Raül Romeva han llançat un missatge unànime en la seva sortida per valorar els resultats de les eleccions: “legitimitat per tirar endavant el projecte”. El president de la Generalitat i número 4 de la llista Junts pel Sí ha destacat “la victòria del sí” i ha afirmat que aquestes són unes eleccions plebiscitàries, ja que ha votat més d'un 76% de l'electorat, “la millor participació dels últims 30 anys”, ha destacat Mas.

No obstant això, al candidat a la reelecció per Junts pel Sí se li planteja un escenari complex. No tindria prou amb l'abstenció de la CUP per a ser investit president de la Generalitat. La CUP ha assegurat en diverses ocasions que no votarà a Mas en la primera volta. Tenia sobre la taula abstenir-se en la segona, però amb aquest resultat Mas no podria tampoc ser president. A la segona volta, els parlamentaris han de votar a favor o en contra del candidat, i els altres grups sumen 63 vots. Per tant, n'hi hauria un menys favorable a la investidura. En aquest escenari, caldria tornar a convocar eleccions en dos mesos. La número 2 de la CUP, Anna Gabriel, ha deixat la seva postura clara en la compareixença: “Mas no és imprescindible”.

Ciutadans, el vot útil contra la independència

Ciutadans, per primera vegada sense Albert Rivera al capdavant, s'alça com a líder de l'oposició amb 25 diputats, una pujada de 14 respecte als que tenien fins ara. El partit taronja s'erigeix com el vot útil contra la independència, deixant molt enrere a un PP en les seves hores més baixes, que amb Xavier Garcia Albiol al capdavant se situa en els 11 representants, 8 menys que els obtinguts per Alícia Sánchez Camacho fa 3 anys. El pitjor resultat, però, l'ha obtingut Unió, que en les seves primeres eleccions en solitari queda fora del Parlament.

La llista encapçalada per Inés Arrimadas no només ha guanyat espai per la dreta, sinó que s'ha imposat en feus clàssics del PSC al cinturó vermell com l'Hospitalet, el Prat de Llobregat, Cerdanyola, Rubí o Ripollet. La batalla pel cinturó que ha protagonitzat aquesta campanya l'ha guanyat Ciutadans per golejada. “Qui ha garantit que Espanya segueixi unida no és el partit del Govern, ni el Partit Socialista, ni el populisme de Podem, és Ciutadans”, ha declarat Albert Rivera.

El PSC aguanta

Malgrat ser desplaçats per Ciutadans, els socialistes de Miquel Iceta han celebrat el seu resultat com una gran victòria. Amb 16 diputats, 3 menys dels 20 obtinguts el 2012, han quedat molt per davant del que pronosticaven les enquestes, i per sobre de Catalunya Sí que és Pot, la coalició d'ICV-EUiA i Podem.

Iceta ha explicat que, després de patir “una terrible escissió” i davant l'auge de forces emergents, el PSC ha aconseguit mantenir el tipus amb 16 escons i ha valorat “de manera positiva” els resultats. Ha demanat a Junts pel Sí que intenti governar Catalunya amb “respecte a la llei i a les altres opcions amb representació” parlamentària.

Punxada de l'aposta d'ICV-EUiA i Podem

El candidat de Catalunya Sí que és Pot, Lluís Rabell, ha admès la victòria de les llistes independentistes a les eleccions d'aquest diumenge i el fracàs de la seva llista. “És evident que Junts pel Sí que ha obtingut el suport”, ha reconegut. “Estem per la majoria del dret a decidir, però la ciutadania ha votat un altre full de ruta”, ha dit en referència al projecte independentista que representen Junts pel Sí i la CUP.

Rabell ha admès el “mal resultat” de la seva llista i ha lamentat que hagi guanyat “la dinàmica de la polarització” i que no hagin “pogut donar-li la volta”. No obstant això, ha confiat que el projecte de Catalunya Sí que és Pot es consolidi en el futur: “Pensem que la nostra proposta guanyarà pes i popularitat en els pròxims mesos. Estem en una carrera de fons”. “Les nostres propostes acabaran per ser referencials per a tota la societat catalana”, ha vaticinat.

Pablo Iglesias, que ha fet acte de presència durant tota la campanya per donar el seu suport a l'aposta catalana de Podem, ha considerat el resultat “altament decebedor”. Deixa el seu partit en una situació complicada, per darrere de Ciutadans i del PSC, contra els quals haurà de competir per mostrar-se com a alternativa a les generals.

Etiquetas
stats