Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La indignació per les condemnes a Aturem el Parlament torna marxar pel centre de Barcelona

La manifestació en suport als condemnats per Aturem el Parlament a la Via Laietana. / @Nitsuga000

Arturo Puente

Barcelona —

La sentència del Tribunal Suprem que condemna a 8 persones a 3 anys de presó per participar el 2011 a la manifestació “Aturem El Parlement” ha tornat a encendre la indignació quatre anys després. Milers de persones han tornat a marxar aquest dissabte des de la plaça Universitat a la plaça Sant Jaume per donar suport als condemnats i recordar que el dret a l'expressió i manifestació és inviolable en democràcia. Els manifestants, 2.500 segons la Guàrdia Urbana i més de 6.000 segons els convocants, han omplert els carrers del centre de Barcelona al crit de “Jo també estava al Parlament, jo també ho tornaria a fer”.

El record del 15-M ha estat present durant tot el recorregut, començant per les pancartes. “Teniu els diners, la premsa, la justícia... Però a nosaltres mai ens tindreu” ha estat el lema de la capçalera que s'ha obert pas pels carrers Pelai, Fontanella, Via Laietana i Jaume I. Consignes com “tres anys de presó per protestar” i l'omnipresent “no ens representen”, corejat en diversos moments de la manifestació, han rememorat el gran cicle de mobilitzacions que va sacsejar des de les places la consciència política de milers de persones el 2011.

El manifest llegit al final del recorregut de la manifestació ha recordat que el 15 de juny de fa quatre anys milers de persones van acudir a envoltar el Parlament quan el ple es disposava a aprovar la primera de les grans onades de retallades pressupostàries a Catalunya. “Allà es van produir detencions aleatòries”, han denunciat, “l'operació policial d'aquell dia estava dissenyada per criminalitzar el 15-M”.

La primera sentència, de l'Audiència Nacional, va absoldre als 19 encausats en entendre que el dret de manifestació dels detinguts havia de ser respectat. No obstant això, el Parlament i la Generalitat, que es personaven com a acusació, a més de la Fiscalia, van recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem, que finalment ha condemnat a 8 persones en entendre que el dret a la protesta no podia entrar en col·lisió amb la tasca política dels diputats. “Ens condemnen encara que no hàgim comès cap agressió perquè entenen que participàvem de la voluntat general d'aturar el Parlament”, han assegurat els processats en el manifest.

El paper de les institucions catalanes personades en la causa, Parlament i Generalitat, també ha estat blanc de les crítiques dels manifestants. “Que corrin a l'Audiència Nacional mentre s'omplen la boca amb la sobirania és lamentable”, han assegurat.

En l'última setmana diversos partits i organitzacions de drets humans es van manifestar contra la sentència. L'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB va qualificar la condemna de “barbaritat”, i els diputats de la CUP van abandonar el ple del Parlament en la sessió de control de dimecres en protesta pel seu paper en el procés penal. També ICV-EUiA i ERC han considerat “desproporcionats” els 3 anys de presó de la sentència, i Barcelona En comú va assegurar que la decisió del Suprem “va vulnerar drets bàsics”. Els advocats de la defensa dels condemnats han anunciat que recorreran la sentència davant el Constitucional i, posteriorment, davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg.

“Ara hem d'afrontar penes de presó mentre Estrasburg ens dóna la raó i condemna Espanya per vulneració de drets”, han lamentat els indignats, però han recalcat que seguiran “protestant contra els que només defensen els seus privilegis”.

Etiquetas
stats