eldiario.es

Menú

La participació es dispara a les comarques més independentistes

Puja fins a 12,9 punts al Priorat, que va ser rècord de participació en el 9-N, mentre que només augmenta 3,7 punts a la Vall d'Aran, la comarca amb menys participació en la consulta no oficial d'ara fa un any

- PUBLICIDAD -
Un 35% de catalanes vota hasta las 13 horas, 5,5 puntos más que en 2012

Cues aquest matí en un col·legi electoral

El primer avanç de participació a les eleccions del 27-S llança un percentatge del 35,1% a les 13 hores, una pujada d'una mica més de 5 punts respecte a 2012. De la participació estan tirant especialment les comarques que històricament més favorables s'han mostrat a CiU, ERC i CUP, i les comarques on es van registrar millors dades de participació en la consulta no oficial del 9-N.

L'augment rècord s'ha produït en comarques com Priorat (+12,9 punts), la Conca de Barberà (+11,2), l'Alt Camp (+10,5), Garrigues (+10,1) o Berguedà (+9, 9), tots ells territoris on la suma de CiU, ERC i CUP ha estat històricament majoritària. A més, tres d'aquestes comarques –Priorat, Berguedà i la Conca de Barberà– van obtenir altes participacions en la consulta del 9-N, per sobre del 55%.

Per contra, les comarques on menys augmenta la participació són la Val d'Aran (+3,7 punts), el Barcelonès (+4), el Garraf (+4,1), la Cerdanya (+4,2) i Alt Urgell (+ 4,7). Les primeres tres d'aquestes comarques són tradicionalment menys favorables que la mitjana al nacionalisme català, tot i que en les dues últimes CiU sí que obtenia bons resultats en altres cites. Comparat amb la participació en el 9-N, els territoris de l'Aran, el Barcelonès i Garraf es van situar a la part baixa de la taula de participació, les tres per sota del 35%, quan la mitjana catalana va ser del 36,61.

Si es creua les dades de participació d'aquest 27-S a les 13 hores per comarques amb les dades de participació totals el 9-N s'observa una correlació positiva entre ambdues, el que podria indicar una mobilització primerenca de la població més favorable al independentisme.

Correlació entre la participació a la 13h i la participació el 9-N / João França

Correlació entre la participació a la 13h i la participació el 9-N / João França

Cal tenir en compte que les comarques amb menys població, entre les que es troben els territoris on la participació augmenta, tendeixen a ser  més proclius a l'independentisme que les més poblades, on la participació augmenta menys aquest diumenge. Un altre dels factors que pot estar tenint incidència respecte a la participació és el pont de la Mercè que celebren molts barcelonins.

Participación por municipios a las 13h

25 noviembre 2012

27 septiembre 2015

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha