Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Les escoles bressol de Barcelona impugnen el model de Trias

Més de 25.000 firmes demanaran aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona que recapaciti en les seves polítiques relacionades amb l'educació infantil. /CARMEN SECANELLA

Pau Rodríguez

Barcelona —

Les escoles bressol barcelonines presenten una esmena al model imposat per CiU en l'educació infantil. Mitjançant una Iniciativa Ciutadana -el que seria una ILP a escala municipal-, la PlataformaBCN03 comença un pols contra l'Ajuntament dirigit per Xavier Trias per tombar el seu programa d'escoles bressol, que passa per l'externalització del servei, és a dir, pels concerts. A més, pretenen recuperar les ràtios prèvies a la crisi i la totalitat de les hores de suport dels educadors, ara retallada.

Per fer efectiva la seva proposta, la plataforma de defensa de l'educació de 0 a 3 anys, que compta amb el suport de desenes d'entitats, col·lectius i formacions polítiques locals, lliurarà oficialment aquest dimecres les més de 25.000 signatures necessàries que han recollit perquè la Iniciativa pugui seguir endavant. Encara que després serà el ple de l'Ajuntament qui l'aprovarà, els promotors, per boca del portaveu Andreu Negre, apel·len als polítics per “recuperar el caràcter plenament educatiu i públic d'aquesta etapa”.

En l'última dècada l'Ajuntament de Barcelona, ​​en mans del PSC, va portar a terme una política expansiva de construcció de guarderies públiques. A finals dels 90 només cobrien el 20% de la demanda, mentre que ara en satisfan més del 50%. Però CiU sempre s'ha mostrat partidària dels concerts en aquests centres, i quan Trias va entrar al govern local, després de qualificar la xarxa de llars d'infants de “bomba de rellotgeria” per a les arques municipals, va anunciar immediatament el canvi de model: l'Ajuntament s'encarrega de construir el centre i fixar els preus, però la gestió recau sobre operadors privats.

Des de llavors ja són tres -Jaén, Caspolino i Patufets de Navàs- les guarderies concertades obertes per l'Ajuntament. Per això, des de la PlataformaBCN03 es fixen com a principal objectiu recuperar “la gestió directa dels centres”, segons explica Negre. “No som conscients del perill que suposa deixar en mans privades una etapa tan crucial de l'educació”, afegeix, pensant sobretot en què les empreses busquen sempre el rendiment econòmic.

La Iniciativa Ciutadana també contempla que Trias faci marxa enrere en les seves retallades al sector, encara que l'Ajuntament barceloní, atesa la bona salut de què gaudeixen les seves arques, és dels consistoris catalans que menys ha retallat en guarderies. Tot i això, ha augmentat les ràtios de 7 a 8 alumnes en les aules de lactants, de 10 a 12 en l'etapa d'1 a 2 anys, i de 18 a 20 en els espais de 2 a 3 anys. “Més enllà dels números, això suposa un gran esforç per l'educador i un llast per a la qualitat educativa”, sosté Negre.

L'altre retallada que impugna la plataforma és la reducció d'hores dels educadors de suport, que serveixen per reforçar el treball durant l'hora de dinar i de descans, “un dels moments més importants d'aprenentatge dels nens i nenes”, defensa ara Judith Cucala, educadora i també membre de PlataformaBCN03.

Les quotes, un 10% més elevades, i encara més en els nous centres

Encara que no forma part del cos principal de la iniciativa popular, una de les grans polèmiques de les llars d'infants barcelonines és el seu preu, per a algunes famílies massa elevat a causa de la seva precària situació econòmica. El pas per l'educació infantil, a més d'afavorir els resultats dels alumnes en el futur i de garantir la seva socialització, contribueix també a la conciliació laboral de les famílies, encara que a Barcelona no totes se la poden permetre, i menys després de la pujada aquest curs d'un 10% de les quotes. Aquest curs s'han incrementat en 27 euros mensuals, fins a arribar a 296,3 euros al mes, servei d'alimentació inclòs. Però en les tres noves llars d'infants de gestió indirecta el cost és encara més elevat, de 319,2 euros, tot i que que des del consistori s'escuden en què això és perquè ofereixen més hores de servei.

L'Ajuntament de Barcelona, ​​davant la pujada de quotes, defensa que la seva política de beques cobreix les famílies més necessitades, i es compara amb altres municipis per demostrar que en el seu cas la retallada de la Generalitat, d'un 50% en la partida de guarderies, no ha recaigut en les famílies, sinó que l'ha assumit el consistori en la seva part del finançament. Però malgrat tot, aquest cap de setmana el diari El País revelava que els centres no s'han omplert: de 7.926 places només hi ha 7.598 nens matriculats.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats