El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictaminat que el departament d'Ensenyament de la Generalitat ha d'introduir el castellà com a llengua vehicular a les aules on estigui escolaritzat un alumne els pares del qual hagin demanat que el seu fill atengui a classes en castellà. L'alt tribunal així ho ha decretat en diverses interlocutòries corresponents als recursos de diverses de les famílies afectades. Segons el text, el sistema exigit pels pares haurà d'“adaptar-se a tota la classe -o unitat escolar- de la qual forma part l'alumne”.
Aquesta decisió xoca amb l'atenció que oferia fins ara la Generalitat. Tot i comptar amb el sistema d'immersió lingüística en català, l'Administració es comprometia fins ara a garantir una atenció individualitzada en castellà als alumnes que demanessin el castellà com a llengua vehicular. Fins i tot recentment el Tribunal Suprem (TS) semblava que avalava aquest dret individual sense necessitat de canviar el model lingüístic en la seva totalitat. Però la solució individualitzada ha estat rebutjada ara pel TS, segons la interlocutòria, perquè l'alumne patiria una situació discriminatòria.
Per la seva banda, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha sortit al pas de la decisió del TSJC per avançar que l'Administració recorrerà aquesta mesura cautelar i que no l'executarà fins que no hi hagi una sentència ferma per part del tribunal. En aquest sentit, Rigau ha assegurat que la Generalitat “exprimirà al màxim” la defensa de la immersió, un model que ha reiterat que genera un “ampli consens parlamentari”, i s'ha mostrat confiada que el Suprem sabrà reconèixer la raó del Govern atès que la interlocutòria “xoca amb la llei catalana”.
D'aquesta manera, el text confirma la sentència del passat 3 de gener de la sala contenciosa administrativa del TSJC, que va requerir a la conselleria, dirigida per Irene Rigau, que adoptés les “mesures necessàries” perquè els alumnes rebin un ensenyament conjunt en les dues llengües oficials, una petició en sintonia amb l'avantprojecte de llei d'educació que prepara el ministre Wert, que preveu la introducció del castellà com a llengua vehicular en la proporció que la Generalitat estimi, i d'acord amb la cèlebre sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut el 2010.