Artur Mas, sobre el bloqueig al Parlament: “Hi havia una actitud de violència més enllà de la protesta”
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha dit avui en el judici contra els 19 acusats de l'intent de bloqueig al Parlament català el 2011 que alguns manifestants van tenir una actitud violenta, “que anava més enllà de la protesta, i que van colpejar el cotxe en el qual tractava d'arribar a la Cambra autonòmica. La Fiscalia demana cinc anys i mig de presó per delictes contra les institucions de l'Estat i atemptat contra l'autoritat, mentre que l'acusació popular, exercida pel pseudosindicat Mans Netes, sol·licita nou anys de presó per a cada un d'ells
Artur Mas, que utilitzat el privilegi de poder testificar per videoconferència des del seu despatx, ha relatat que alguns concentrats van intentar obrir la porta del cotxe en què viatjava i que van haver de girar cap a una comissaria propera des d'on els serveis de seguretat van habilitar un helicòpter per traslladar-lo a ell i altres diputats.
Mas ha defensat que l'ús de l'helicòpter és “molt excepcional” més en moments d'austeritat, tot i que ha reconegut haver recorregut a aquest aparell en alguna altra ocasió per poder arribar a temps a les seves cites. “El president de la Generalitat té tot el dret del món a utilitzar l'helicòpter si vol, una altra cosa és que no el faci servir”, ha afegit.
El president català, que no reclama cap indemnització per l'assetjament, ha explicat que aquell dia es dirigia en el seu vehicle oficial cap al Parlament quan una gran quantitat de persones es va acostar a la “càpsula presidencial”. Va convidar a pujar a l'automòbil als diputats Antoni Fernández i l'invident Josep Maria Llop amb el seu gos guia, que havia patit “aldarulls” en moments abans. En aquest punt, ha recordat que un individu, que no va poder identificar, va intentar obrir les portes del turisme encara que no ho va aconseguir gràcies al tancament centralitzat. Poc després, van canviar de ruta i es van refugiar en una comissaria.
Els Mossos li van suggerir l'helicòpter per garantir una entrada d'una forma ràpida i segura i va pujar en un primer vol amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. “Hi havia una actitud de violència més enllà de la protesta, que s'entenia molt bé. No solament era una protesta sinó un bloqueig de tots els diputats per accedir al Parlament”, ha indicat. “Estava preocupat per la imatge de les institucions catalanes, que estaven pràcticament impossibilitades d'exercir les seves funcions legislatives i de control de Govern”, ha assenyalat el president, per afirmar que això “deteriorava molt” la imatge de les institucions i la seva “preocupació era donar un sentit de màxima normalitat” i que ningú resultés ferit.
Artur Mas ha afirmat que el Departament d'Interior era l'encarregat de decidir el dispositiu policial sota la seva “estricta responsabilitat” i que mai havia viscut “una operació de tal magnitud en la qual tot el Parlament estava impossibilitat d'exercir la seva feina habitual”. Va ser necessari canviar l'ordre del dia a la sessió en què estava previst aprovar els pressupostos catalans.
Els fets que estan sent jutjats a l'Audiència Nacional es remunten al 15 de juny de 2011, quan una concentració davant del Parlament, a Barcelona, va provocar situacions de tensió contra els parlamentaris, entre ells Artur Mas, i va bloquejar l'accés a la Cambra.
Artur Mas, que ha declarat en castellà per “facilitar la traducció” davant les dificultats del servei produïdes el dia anterior, ha mostrat també la seva preocupació per la imatge que aquests fets van poder donar de la “realitat catalana i de les seves institucions”.