Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique
Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Llegint l'ambient econòmic a Polònia

Joan Miquel Piqué

director Maurilia Knowledge i col·laborador FCE —

0

L'anàlisi directa, in situ, de l'economia i la societat d'un país, és sempre més complex que sobre el paper, perquè trobem molts més matisos i interrelacions que en les fredes dades estadístiques. Però a la vegada, tot es torna també molt més clar i senzill que en les taules i les figures dels informes.

Al llarg dels darrers dies, aprofitant la presentació oficial del projecte Barcelona Polonia Group de la Fundació Catalunya Europa en diferents entorns institucionals i empresarials polonesos, hem tingut l'oportunitat d'analitzar en primera persona el desenvolupament de la que apareix en tots els rankings com una de les economies mes dinàmiques de la Unió Europea, i també una de les que presenta un major potencial de creixement. En definitiva, una de les que segurament estan cridades a ser entre les estrelles europees al llarg de la propera dècada.

La primera impressió de les ciutats poloneses és certament d'un entorn en creixement. No tan sols a la capital, Varsòvia, sinó especialment en ciutats mitjanes, es percep menys preocupació que en la majoria de ciutats europees: les infraestructures estan creixent, igual que els negocis, l'oferta de serveis, i el consum. La crisi és un tema present, però no omnipresent, i no és difícil trobar empresaris que reconeguin que les coses els van bé. L'economia avança, molt conscient del recurs que els aporten (i aportaran) els fons europeus. En aquest sentit, les perspectives d'aprofitament d'aquests fons són molt positives per a un país que serà el major receptor de recursos de la Unió Europea en el període 2014-2020.

D'altra banda, són igualment molt conscients de la seva posició estratègica, en termes geogràfics i culturals, cap els que han de ser mercats molt importants en les properes dècades (Rússia i les antigues economies soviètiques), així com del seu lideratge com a major economia de l'entorn europeu eslau i dels Càrpats (Eslovàquia, Romania, la República Txeca, etc.).

Un important potencial, doncs, conegut i reconegut, que caldrà desenvolupar, però, superant algunes amenaces que encara són molt presents a l'economia i la societat polonesa. Fonamentalment, és urgent poder abordar dos aspectes bàsics que avui alenteixen i podrien bloquejar el procés de transformació: en primer lloc, la relativa lentitud en el desplegament d'una dotació suficient d'infraestructures (la xarxa viària, per exemple, és encara deficient); i en segon lloc, cal tenir en compte que l'Administració i les institucions no s'estan transformant al mateix ritme que l'economia, i mantenen estructures, pràctiques i models organitzatius que poden ser clarament un fre per al desenvolupament econòmic i social. El repte, com en tants altres casos, és enorme, però hi ha una generació de joves molt preparats, que té confiança i il·lusió, i que pot aconseguir molts èxits si els deixen jugar un paper rellevant en tot el procés de transformació.

Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Etiquetas
stats