Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les grans ciutats catalanes replantegen la gestió d'escombraries després de les denúncies de frau

Operari de neteja viària en una platja de Barcelona

Arturo Puente

La sacsejada política al món local català de les passades eleccions municipals, que va bascular a molts consistoris cap a l'esquerra, va donar pas a una legislatura en que molts governs han repensat la forma d'oferir els seus serveis. Nous governs van accedir amb programes que proposaven canvis en la gestió de l'aigua o en la relació amb les elèctriques, i també en la gestió d'escombraries i neteja viària, una de les grans porcions del pressupost municipal.

En el cas de la escombraries, la tendència de molts ajuntaments a introduir canvis es va accelerar la setmana passada, quan Barcelona i Badalona van anunciar que havien detectat possibles fraus de les empreses concessionàries. Barcelona va ser la primera que va portar a la Fiscalia un possible frau de FCC, de qui sospitaven que havien obtingut guanys irregulars per uns 800.000 euros entre 2013 i 2015. L'anunci de Badalona va arribar pocs dies després, quan l'ajuntament va informar que una auditoria encarregada havia detectat presumptes irregularitats de la mateixa empresa. En aquest cas la xifra suposadament defrauda se situava en 12,8 milions d'euros, entre els anys 2010 i 2015.

Ara, ajuntaments de les principals ciutats catalanes, especialment els que tenen contractes amb FCC, estudien un ventall d'accions que van des de l'encàrrec d'informes i auditories, o l'augment de controls a les empreses que presenten el servei, fins a l'estudi municipalització del servei, com proposa ERC a Barcelona, la CUP a Reus, o està a punt de completar Castelldefels –on governa una coalició de diversos partits d'esquerra.

Més control i auditories

Després de les dues denúncies, diferents ajuntaments han anunciat accions per extremar els controls. Així, L'Hospitalet va anunciar el reforç del seu cos d'inspectors que efectuen controls permanents sobre, entre altres qüestions, la recollida d'escombraries i neteja viària. L'alcaldessa de la segona ciutat catalana, Núria Marín, va anunciar que en l'última d'aquestes inspeccions, al mes d'octubre, els tècnics havien retirat 11.300 euros de la facturació per incompliments de la FCC.

Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) és l'empresa reina en la gestió de residus dels ajuntaments catalans. A més de donar una part del servei a Barcelona, L'Hospitalet i Badalona, ho fan també en ciutats com Tarragona, Mataró, Reus o Girona. D'aquests, Mataró ja ha anunciat l'encàrrec d'una auditoria interna per determinar si l'empresa està complint amb el contracte com correspon. L'ajuntament de la capital del Maresme ja havia anunciat a principis de mes la intenció d'introduir canvis en els indicadors del servei i reforçar la inspecció.

A Mataró l'ha seguit una altra ciutat, Castellar del Vallès, on també presta el servei FCC. Si bé l'ajuntament d'aquesta localitat assegura no tenir indicis de possibles irregularitats, aquesta setmana va anunciar l'encàrrec d'una auditoria per analitzar el compliment de totes les obligacions contractuals.

En el cas de Girona, el servei el presta una empresa mixta, controlada al 75% per FCC i el 25% restant completat per l'ajuntament. Amb aquestes característiques, des de l'ajuntament asseguren que les mesures de control són rigoroses i, en els últims mesos, obertes a la ciutadania, que pot revisar i reportar si l'empresa està efectuant les tasques que s'indica. Segons afirmen, fins ara no s'han detectat irregularitats.

Municipalització del servei

Les accions destinades a lluitar contra possibles fraus són només la punta de llança d'un replantejament general que estan duent a terme diferents municipis catalans sobre com es gestiona aquest servei. La recollida d'escombraries i neteja viària ha estat tradicionalment una de les porcions més suculentes del pastís pressupostari que reparteixen els ajuntaments via contractes, i diferents formacions aposten perquè deixi de ser-ho.

El ple de Barcelona va aprovar aquest divendres una proposta d'ERC per la qual, com Mataró o Castellar, es reclama una auditoria del servei. Però, a més, la proposició aprovada demana realitzar un informe per estudiar les possibilitats tècniques i econòmiques de municipalitzar el servei, total o parcialment. ERC defensa aquesta mesura per “netejar el servei de neteja”, mentre que des del govern BComú i PSC ho rebutgen d'entrada.

La municipalització del servei de recollida d'escombraries també està sobre la taula aquests dies a Reus. La CUP de la localitat, principal partit de l'oposició, promou la gestió pública del servei, enfrontant l'empresa i els seus treballadors, que a través del comitè d'empresa han anunciat vagues si l'ajuntament no es posiciona públicament contra la municipalització.

Per la seva banda, Castelldefels està a punt de completar la municipalització de la recollida de les escombraries i neteja dels carrers. El contracte amb una empresa local va caducar el 2013 i l'oposició va bloquejar l'intent del govern del PP de renovar la concessió per 10 anys més. L'entrada del nou govern, una coalició d'esquerres que uneix ICV, PSC, ERC i Podem, va accelerar el pas a mans municipals del servei, que preveuen que comenci a funcionar gràcies a una nova empresa pública a l'abril.

Etiquetas
stats