La primera nit d’acampada desobedient pel 9-N resisteix a la intervenció dels Mossos
Després de dos nits intentant sense èxit acampar davant la delegació del govern, la campanya Desobeïm de les organitzacions de l'esquerra independentista ha determinat aquest dijous en una assemblea amb dos centenars de persones instal·lar les tendes de campanya a la plaça Catalunya, com a mínim fins diumenge. Minuts abans de la una de la matinada un gran desplegament de Mossos i Guàrdia Urbana han intervingut per emportar-se la vintena de tendes de campanya, però això no ha fet desistir els acampats.
El dimarts, després de la massiva concentració a favor de la consulta a la plaça Sant Jaume, els col·lectius van aplegar més d'un miler de persones en una manifestació fins a la delegació del govern espanyol a Barcelona. Un cop allà, un grup dels presents va decidir inciar una acampada davant l'edifici del carrer Malloca per reivindicar la celebració de la consulta del 9-N. No obstant, els Mossos d'Esquadra van actuar en primer lloc per arrabassar als manifestants les 14 tendes de campanya que havien instal·lat a la cruïlla i finalment per fer-los fora. El dimecres, en resposta a una nova convocatòria, la policia va bloquejar completament l'illa de cases on es troba la delegació.
Seguint la decisió de l'assemblea celebrada ahir, aquest dijous les persones favorables a l'acampada s'han trobat a la plaça de Catalunya per donar continuïtat a la protesta després de la manifestació convocada per les principals organitzacions estudiantils catalanes aquesta tarda. Les persones congregades han arribat al consens d'acampar a la plaça fins el diumenge i llavors decidir si seguir fins el 9-N.
“Els que ens trobem aquí som sobretot anticapitalistes, però ens hem d'obrir a tothom que vulgui votar el 9-N”, ha dit una de les assistents a l'assemblea. “Si volem desobeir, el primer que hem de fer és fer campanya pel 9-N, perquè fins i tot això ho ha prohibit el Tribunal Constitucional”, ha apuntat un altre. “Estem acostumades a començar sent poques persones, però l'únic moviment de desobediència civil a favor de la independència ara mateix als carrers és aquest”, ha sentenciat un dels presents.
Els Mossos s'emporten les tendes
Després de l'assemblea la Guàrdia Urbana s'ha apropat als acampats per comunicar que està prohibit acampar a la ciutat de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra, per la seva banda, han enviat una unitat de mediació. La diputada de la CUP Isabel Vallet, a la que s'han dirigit, els ha comunicat que la decisió de l'assemblea de quedar-se fins diumenge era ferma.
Al cap d'unes hores, pocs minuts abans de la una de la matinada, un ampli dispositiu d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra –als quals s'ha sumat de seguida la Guàrdia Urbana– han arribat a la plaça amb l'objectiu d'emportar-se la vintena de tendes instal·lades. Els acampats en veure venir les furgones han retirat les tendes, però els policies les han perseguit i se les han endut.
L'ampli desplegament policial els ha permès rodejar el perimetre de la plaça alhora que un grup de Mossos encerclava els manifestants que resistien al centre de la plaça. Després d'uns minuts de tensió, la policia s'ha retirat. Els acampats, sense tendes, han decidit seguir amb la protesta dormint al ras.
Trias permet l'acampada “si no s'eternitza”
No obstant el succeït, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, havia expressat aquest dijous al matí que toleraria una acampada a plaça Catalunya “sempre que no s'eternitzi”. “Ja he viscut altres acampades”, ha remarcat, en referència a la del 15-M l'any 2011, durant la qual va accedir al Govern municipal. Trias ha considerat que tal com estava plantejada l'acampada davant la Delegació del Govern podia ser poblemàtica per estar situada al mig del carrer, però en una plaça és tolerable, ha afegit. Això sí, ha deixat clar a la vegada que “l'espai públic no es pot ocupar eternament”.