Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La opa hostil del BBVA se enfrenta a la oposición, los partidos y el mercado
El PP se enroca en su defensa de Israel frente al movimiento contra la masacre palestina
Opinión - Feijóo a la desesperada. Por Esther Palomera

Una concentració per la darrera mort al CIE de Barcelona serveix per denunciar la deportació de testimonis clau

Manifestants subjecten cartells amb el rostre d''Alik', mort al CIE de Zona Franca. (Foto: Pau Rodríguez)

Pau Rodríguez

Barcelona —

Diverses entitats de defensa dels drets dels migrants i alguns col·lectius armenis a Catalunya s'han manifestat aquesta tarda davant la seu del Cos Nacional de Policia a Barcelona per exigir justícia i més informació en el cas de la mort d'Aramis Manukyan, ciutadà armeni de 32 anys, al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona, ubicat a la Zona Franca. La concentració ha servit per denunciar la falta de concordança entre la versió oficial i la que donen alguns interns, però sobretot per anunciar que dos testimonis que podien haver estat clau per esclarir els fets han estat deportats al seu país. Així ho ha pogut saber la campanya Tanquem els CIE, que des del dia 3 de desembre -quan van trobar Manukyan mort a la cel·la d'aïllament- ha estat en contacte diari amb interns.

“Les dues persones deportades són les que estaven tancades a la cel·la més propera a la d'aïllament”, explica Montse Fernández, de Tanquem els CIE, contrariada perquè precisament quan es van assabentar de la mort van demanar al jutge del cas que prenguessin les mesures cautelars necessàries per no expulsar cap testimoni dels fets. La seva versió podria haver servit per saber si realment es van sentir crits a la cel·la d'aïllament on Manukyan estava tancat, tal com van assegurar alguns altres interns.

La versió del Cos de Policia Nacional és que Manukyan va entrar amb normalitat aquella nit a la seva cel·la, a la qual s'hi trobava sol per ser “agressiu”, i que cap a les 3 h se'l van trobar penjat amb els cordills de les seves sabates. Alguns interns, en canvi, van declarar a Tanquem els CIE que aquest ciutadà armeni havia tingut un enfrontament amb la policia, que havia estat agredit, i que l'havien dut a mitjanit cap a aïllament, on hauria estat fins ben entrada la matinada cridant i gemegant.

Per posar llum a aquests clarobscurs, les prop de 200 persones concentrades avui davant la seu de la policia -i després a plaça Sant Jaume-, han demanat que la justícia actuï amb celeritat. I, per evitar que es repeteixin morts com la de Manukyan -és almenys la tercera al CIE de Zona Franca-, han exigit una vegada més que es tanquin els Centres d'Internament d'Estrangers i que es derogui la llei d'Estrangeria.

Des de l'associació d'Armènia a Catalunya Aradat asseguren que estan treballant “colze a colze” amb les entitats -en paraules de Sarki, el seu portaveu- per aconseguir “un procediment just”. De fet, a més de l'acusació particular, és probable que es personarin com a acusació popular algunes associacions armènies, i d'altres entitats que lluiten pel tancament d'aquests centres.

“No és lògic que se suïcidés quan li faltaven uns dies per tornar a casa”

“No és lògic que després d'anys de presó, i quan només li faltaven uns quants dies per tornar a casa i reunir-se amb la seva família, se suicidés”, raona Vardan, un dels seus amics a Barcelona. Avisa que no vol “acusar” la policia, però repeteix que no entén què pot conduir un home al suïcidi quan ja era tan a prop de la llibertat. Manukyan havia commutat la seva pena de presó per l'expulsió a Armenia.

Vardan, a més, també posa en dubte la suposada agressivitat amb què el caracteritza la Policia Nacional: “Havia passat per la presó amb una conducta molt positiva”, senyala. I recorda que molts interns també han negat que fos una persona que es barallés sovint amb els seus companys.

Etiquetas
stats