Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El conseller d'Empresa admet que “probablement” la Generalitat no podrà fer el referèndum

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget

elDiario.es Catalunya

Carles Puigdemont ha rebut aquest dilluns un gol en pròpia porta a menys de 100 dies pel referèndum que va anunciar per l'1 d'octubre. El conseller d'Empresa, Jordi Baiget (PDECat), ha admès que “probablement” la Generalitat no podrà fer el referèndum. En aquest sentit, Baiget ha lamentat que des d'alguns sectors sobiranistes es “bandegi” el 9-N ja que, ha argumentat, les dificultats que posarà l'Estat per l'1-O poden portar el Govern a “fer alguna cosa diferent, i alguna cosa diferent es pot assemblar a un 9-N”.

En una entrevista que publica aquest dilluns El Punt Avui, Baiget ha considerat que, en aquestes circumstàncies, “l'únic” que diferenciarà l'1-O del 9-N serà que en comptes de dos milions de persones vagin a votar quatre milions de catalans. “Només tenim un actiu, i és la gent”, ha afegit.

D'altra banda, Baiget –del mateix partit que Puigdemont– ha mostrat la seva por perquè el resultat judicial del procés sobiranista pugui afectar el seu patrimoni personal. Així, ha dit que podria “aguantar” anar a la presó, però no que “vagin contra el patrimoni”. “Pensem en la família... les nostres decisions poden afectar les nostres famílies...”, ha indicat.

Les declaracions d'Baiget suposen un revés a l'Executiu des del mateix si del Govern en una setmana en que l'independentisme vol mostrar força de cara a l'1-O. JxSí i la CUP presentaran al Parlament aquest dimarts al migdia la llei del referèndum, mentre que el Govern donarà detalls sobre la logística de la votació a la tarda. Així mateix, fan créixer les suspicàcies entre ERC i el PDECat, que s'acusen mútuament de no voler córrer riscos amb la preparació del referèndum.

La CUP demana la dimissió de Baiget

Les reaccions a les paraules de Baiget no s'han fet esperar. La més contundent ha estat la de la CUP, que ha demanat la dimissió del conseller d'Empresa. “El millor que pot fer qualsevol persona del Govern que no tingui compromís és apartar-se. No podem tenir problemes a casa”, ha assegurat el diputat cupaire Benet Salellas.

Baiget ha respost a l'exigència dels cupaires assegurant que no veu motius pel seu cessament ja que, ha argumentat, “seria irresponsable” dur a terme un referèndum sense pensar en les conseqüències. De fet, el conseller, en declaracions als mitjans aquest dilluns, s'ha reafirmat en les seves paraules de l'entrevista: “No podem obviar que pot haver reaccions de l'Estat i no podem tancar-nos a altres alternatives”.

Per la seva banda, ERC, soci de Govern del PDECat, no ha demanat a Baiget que se'n vagi però li ha posat els punts sobre les is. El vicepresident del Govern i líder dels republicans, Oriol Junqueras, ha recordat a Baiget que la diferència entre un referèndum vinculant i un procés participatiu com el del 9-N del 2014 “és enorme”, i ha negat que el referèndum que prepara el Govern sigui “semblant”.

Els partits de l'oposició han valorat les paraules de Baiget com una constatació que l'1-O va camí de ser un nou 9-N. Des del PP, Xavier García Albiol ha considerat que el conseller “se li ha escapat en públic” el que pensa tot el Govern en privat. En el mateix sentit s'ha expressat el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha destacat que “molta gent” del Govern defensa el mateix que Baiget en privat. I la diputada de Ciutadans al Parlament Lorena Roldán ha dit que els dubtes de Baiget “evidencien una crisi interna” al Govern.

Etiquetas
stats