Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP treu al carrer la desobediència davant les imputacions de càrrecs electes

L'alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, durant la seva intervenció a l'acte de la CUP

Arturo Puente

Milers de persones han participat aquest dissabte en una manifestació convocada per la CUP a Barcelona per reivindicar la desobediència oberta als tribunals espanyols que investiguen a càrrecs electes de municipis catalans, després que aquests impulsessin en els seus ajuntaments mocions de suport a la declaració del 9N del Parlament, amb el qual es donava inici al “procés de desconnexió” de Catalunya.

La manifestació, on han participat 10.000 persones segons els organitzadors i 1.700 segons la Guàrdia Urbana, havia estat convocada per la formació anticapitalista sota el lema “Per les llibertats, ¡avancem!”, emmarcada en la campanya “Sense por” amb la que el partit de l'esquerra independentista impulsa la desobediència institucional a tots els nivells. Els cupaires volen tornar a encendre la mobilització popular en un moment en què l'independentisme sembla més tancat en les institucions. “Al carrer va començar el procés, al carrer continua i sol al carrer acabarà”, ha assegurat el diputat de la CUP Benet Salellas al començament de la manifestació, a plaça Universitat.

El recorregut ha pintat de rosa els carrers del centre de Barcelona, i ha acabat a la plaça Sant Jaume, on des d'un escenari han intervingut l'alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que es va negar a declarar davant un jutge per no retirar una estalada de l'ajuntament. La de Berga ha tancat l'acte amb un poema de Joan Margarit i entre crits de “sense desobediència no hi ha independència”.

A més dels diputats de la CUP i bona part dels seus alcaldes i regidors, a la marxa s'han sumat els portaveus d'ERC al Congrés i a l'Ajuntament de Barcelona, Joan Tardà i Alfred Bosch, els tinents d'alcaldia de Barcelona en Comú, Gerardo Pisarello, Jaume Asens i la regidora Gala Pin, a més del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, la vicepresidenta de l'ANC, Rosa Alentorn i el vicepresident de l'AMI, el cupaire Eduard Calvo.

Hores abans de la manifestació, el candidat de Convergència a les eleccions generals, Francesc Homs, havia carregat contra l'acte de la CUP, als que ha acusat d'haver “trencat el somriure del procés” en apostar per la confrontació institucional i negar-se a investir Artur Mas com a president. Homs, que durant l'última campanya va centrar els seus missatges en atacar als anticapitalistes, ha considerat que “les formes de fer política de la CUP són de mascle alfa”. A això han respost a la tarda les diputades de la CUP, Mireia Vehí, Anna Gabriel i Eulàlia Reguant amb un tweet des del compte oficial del partit.

També polèmica ha estat l'actuació de l'ANC, que no havia convocat a la manifestació. Després que la candidatura alternativa a l'actual direcció i una part del secretariat hagi anunciat que acudiria a l'acte, el president de l'organització ha penjat un tweet assegurant que es dirigia a la manifestació, i recordant que ja havia donat suport a altres càrrecs electes imputats per la seva activitat independentista, com Joan coma, Montse Venturós o Artur Mas.

Etiquetas
stats