Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Primavera amunt, Primavera avall: dissabte

Nick cave The Bad Seeds, un dels plats forts d'avui al Primavera Sound.

Sergio Collado

DISSABTE I TANCAMENT

Últim dia dels que hauran sabut administrar les seves energies per a una darrera ronda de concerts, i primer i únic dia per a d’altres, que passaran a viure intensament la jornada de cloenda al Parc del Fòrum. Si divendres va ser un dia concorregut, el dissabte no anirà a la saga o fins i tot el superarà. Igual que ahir, el nombre de concerts arribarà al seu clímax i haurem de tenir molt clar quines són les preferències i gustos a l'hora de discriminar bandes i directes. Està clar que una cosa és com sona el CD i una altra, molt diferent, com és l'espectacle sobre l'escenari.

La nit es convertirà en una llarga peregrinació per aquell que prengui impuls des del Parc de la Ciutadella, on d’11h a 16h tenen lloc una sèrie de concerts gratuïts amb bandes que també han tocat o destacaran on neix la Diagonal (Blue Willa, 11h / Perrosky , 11:30 h / Univers 12h / Dapunto Beat, 12:30 h / The Babies, 13h / Siguin Nicholas Savage, 13:45 h / Mercaderia, 14:30 h / King Tuff, 15:15 h).

Dit això, les actuacions en l'enclavament principal del festival començaran a les 16h amb la softrónica de Pantha du Prince & The Bell Laboratory (Auditori Rockdelux, 16 h), hora i estil que ajudaran al chill i a la migdiada ben entesa. En aquest bloc de grups variats, diversos i multiformes arribats per caldejar els escenaris (Kokoshca, 16:15 h / Emmerson, 17h / Model D'Resposta Polar, 17h / Guadalupe Plata, 17h / Sultan Bathery, 17:15 / Las Tocayas, 17: 30h / Extraperlo, 17:50 h / Grushenka, 18h) tenim a la formació L'Hereu Escampa (Minimúsica, 18h) que es llançaran amb l'estil més familiar del seu garage català, molt de casa, i ara i aquí apte “per a tota la família ”.

Per a una tarda al sol d'allò més tranquil, si els núvols no s'acosten a escoltar la música, una sèrie de grups de tall pop folk esmorteiran la remor del mar i relentitzaran les onades (Nils Frahm, 18h / Hal Flavin, 18:15 / Mount Eerie, 18:20 h / Bored Spies, 18:30 h / Syberia, 18:30 h). Una línia que seguiran amb vellut i cada vegada menys anti-folk i més pop el duo Adam Green & Binki Shapiro (Heineken, 18:35 h), mentre que la tarda començarà a animar-se amb els grooves africans, plens de funk dels seixanta i setanta, de Orchestre Poly Rythmo de Cotonou (Ray-Ban, 18:40 h). Serà el punk de Betunizer (Pitchfork, 18:45 h) el que posarà el to gruixut i discordant.

Des de Santa Mònica, els californians Cayucas (Vice, 19:30 h) tenen un pop típicament californià i que sona a setanta, agradable i de surfejat plàcid que coincideixen amb la banda d'indie rock de Chicago The Sea and Cake (ATP, 19:40 h). Salvant les altres propostes (Bullit, 19h / Foxhound, 19:30 h / Melody s Tiro Chamber, 19:45 h / Lost Tapes, 20h) serà molt curiosa l'actuació-experiment de l'alemany Apparat que interpretarà des de l'electrònica a Krieg i Frieden (Auditori Rockdelux , 19:30 h).

En la seva versió de cantautor -i no la d'artista multimèdia- el canadenc Marc DeMarco (Pitchfork, 20:50 h) lluitarà contra l'indie-rock d'un tema com Our Swords de la banda de Seattle Band Of Horses (Heineken, 20:55 h ). Si ahir parlàvem de Nick Waterhouse, avui l'estela d'un so clàssic com el soul, tenim a Dexys (Auditori Rockdelux, 21h), aquells Midnight Runners de Come on Eillen, i que suposa la tornada de Kevin Rowlan. Alguns pel camí (Bored Spies, 20:35 h / La BIG Rabia, 20:45 h / Roll the Diu, 21h / The Babies, 21h) per deixar-se plantar a l'escenari del personalíssim so pausat dels australians Dead Ca Dansi (Ray- Ban, 21h) amb la seva proposta ambiental d'arrels ètniques i que s'acosta al rock gòtic i dark wave.

Hidrogenesse (Vice, 21:55 h) són Genís Segarra i Carlos Ballesteros, un duo de pop espanyol que ha agafat el testimoni de manera orgànica de gent com Alaska i que avui comparteixen horari amb el rock de carrer dels xilens Perrosky (Adidas Originals, 22h ). De nou sonarà Cayucas (Ray-Ban Unplugged, 22h) i així mateix sonaran aquells músics mallorquins que van revolucionar l'escena de la cançó cantada en català i responen al nom d’Antònia Font (Pitchfork, 22:10 h)... No obstant això, no tindrà rivals en aquest moment i en gairebé en tot el festival la reunió del Wu-Tang Clan (Primavera, 22:20 h), aquell grup d'uns vuit hiphopers de rapejats genuïns de la Costa Est, entre ells Method Man, RZA, Ghostface Killah... llegendaris en el seu gènere, tindran el pati de gom a gom. Segur.

El monocromàtic popero i sempre amb adeptes Sr Chinarro (Ray-Ban Unplugged, 23h), Tarántula (Vice, 23:15 h), Limbotheque (Adidas Originals, 23:15 h), Dan Deacon (Pitchfork, 23:30 h), Meat Puppets (ATP, 23:35 h) compartiran bloc temporal amb els escocesos Camera Obscura (Ray-Ban, 23:30 h) “supervivents de l'època indie” amb grans temes com Lloyd, I'm Ready To Be Heartbroken. Però si hi ha una autèntica estrella fosca al festival, serà la que brilli amb rock contundent i poètic, parlem de l'australià Nick Cave & The Bad Seeds (Heineken, 23:35 h), un altre cap de cartell en majúscula.

Un bloc suggestivament eclèctic (Jim Coleman, 00:30 h / The Babies, 00:35 h / Phosphorescent, 00:55 h / Liars, 01 h) estarà coronat per Los Planetas (Primavera, 01:05 h). Aquesta formació sap l'ascendent que té sobretot un grup d'espanyols i avui presentaran l'espectacle per a nostàlgics Una semana en el motor de un autobús, que s'està venent com la banda sonora de tota una generació. (Fuka Llauna, 01:45 h / Nurse With Wound, 02:05 h / The Drones, 02:05 h / Scuba, 02:20 h). I a la mateixa vegada tres grups que tenen la seva parcel.la de protagonisme: Primer, el garage rock amb accents noise purament nord-americà de Thee Oh Sees (ATP, 22:15 h). Segon, l'electrònica ballable, envoltant, trancera i contagiosa de Crystal Castles (Ray-Ban, 02:15 h), canadencs imprevisibles quan es pugen a un escenari. I tercer, clàssics entre clàssics, els irlandesos resurrectes My Bloody Valentine (Heineken, 02:25 h) per donar-nos aquell Loveless que fos catalitzador del shoegaze.

Per encarar la penúltima volta del camí i agafar embranzida cap als grups finalitzadors del macroesdeveniment, un cop més a Barcelona estaran uns britànics que saben fer moure al públic: des de la seva irrupció estel.lar amb hits com Boy From School, Hot Chip (Primavera, 03: 50h), mai fallen per la seva manera de fer pop electrònic perfectament ensamblat. Paral.lelament tocaran Omar Souleyman (03:05 h), Headbirds (03:25) i The Magician (03:25 h).

Arribem a la tríada i traca final, els últims cants del cigne els posaran les sessions dels barcelonins The Suicide of Western Culture (Vice, 04:30 h) i la seva electrònica lo-fi amb toc electro-retro; Dj Koze (Pitchfork, 04 : 40h), alemany “revelació de l'any” considerat eclèctic i barreja-hits, i el local i prodigat, però no menys ballable, Dj Coco (Ray-Ban, 04:50 h). Així i fins l'any que ve, si Déu vol, s'acomiada una edició més del Primavera Sound al Parc del Fòrum... Ara tots exhausts a recollir-se en la pau de diumenge.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats