Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

BarnaSants: Cançó d’autor per estimular el pensament crític

Pere Camps, director del BarnaSants, amb la imatge d'aquesta edició

Oriol Puig

El cartell gràfic per la 21a edició del Festival BarnaSants-Festival de Cançó recull, un any més, l’esperit de protesta i de proposta que acompanya la programació artística d’aquest “projecte cultural fonamentalment de petit format”. El cartell fa referència a la pobresa energètica que es viu en el nostre país, amb un missatge -Les úniques esglésies que il·luminen són les que paguen el rebut de la llum- que connecta de manera directa amb l’actualitat social i cultural.

El conformisme, la prepotència i la imposició no tenen lloc al BarnaSants. Si, en canvi, un tarannà que estigui lliure de prejudicis i de sentències i que sàpiga exposar les seves raons a través de la discussió, el diàleg i el debat. Si sou persones que, en definitiva, us sentiu complagudes pel fet de compartir allò que més us apassiona sense esperar res a canvi, del 21 de gener al 14 d’abril, teniu una cita amb els més de 100 concerts que ha programat el festival.

Una 21a edició que reunirà, com se sol dir, el bo i millor de la cançó d’autor del nostre país, Europa i Llatinoamèrica. La programació inclou concerts que posaran en primer pla “l'actitud d'un país”, amb noms com Dominique A, David Carabén, Joan Colomo, Sanjosex, Paco Ibáñez o Maria del Mar Bonet. En un país “on no es garanteix l'accés de la gent a la cultura”, tal com ha dit el director del festival, Pere Camps, la vigència del certamen és fonamental. “BarnaSants reivindica la possibilitat de crear una xarxa de consumidors actius de cultura”, en paraules del propi Camps.

Històricament BarnaSants és sinònim de música, idees i cultura popular, i ho tornarà a demostrar amb una nova edició que aixoplugarà poesia i mestissatge, clàssics dels nostres temps, i veus de nova planta, de Llatinoamèrica i l’Europa més propera. Noms propis de la cançó d’autor, alguns dels quals tenen en el festival un aliat imprescindible per a les seves carreres.

Homenatge a la jota

Aquest any BarnaSants es permet la gosadia d’encetar la 21ena edició amb un concert d’un dels gèneres més ignorats, per no dir menystinguts, de la nostra tradició musical, la jota, en la seva versió de les terres de l’Ebre. Tractant-se de BarnaSants, naturalment, es tracta de “jotes de combat”, una proposta dirigida per un bon coneixedor de la matèria, Arturo Gaya. Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, Miquela Lladó, Eva Dénia i Eliseo Parra posaran veu a l'espectacle de l'escenari del Teatre Joventut, que celebra el seu 25è aniversari.

Joan Isaac serà el protagonista de la cloenda, també a l'Hospitalet de Llobregat, amb el concert Joies italianes i altres meravelles, un apropament a la cançó italiana a partir de cançons de deu cantautors, que van de Giorgio Conte o Fabrizio André a Vinicio Capossela. També inclourà algunes cançons d’amics que confessa que li hauria agradat escriure, com són Silvio Rodríguez o Luis Eduardo Aute, entre d'altres.

Acció i compromís

Un dels segells d'identitat del BarnaSants són els concerts especials i únics, amb un marcat accent reivindicatiu. El 7 de febrer se celebrarà a l’Auditori Barradas el concert Sota les cunetes, justícia!, dirigit per Alfons Olmo, que comptarà amb veus actuals com VerdCel, Feliu Ventura, Meritxell Gené o Cesk Freixas, que cantaran cançons de Raimon, Montllor, Llach, Bonet o D’Efak. “Un concert per la memòria democràtica en record als centenars de republicans que són, encara avui, a les cunetes”, tal com ha assenyalat Camps.

El BarnaSants també prendrà part de la celebració dels 25 anys de la llibreria Pròleg, especialitzada en literatura feminista, i commemorarà els vuitanta anys de l’assassinat de Federico García Lorca que se celebren aquest 2016. Javier Krahe, un nom molt lligat al festival, traspassat el passat mes de juliol, tindrà el seu homenatge amb un concert molt especial, Cançons atees i altres textos (26 de març a Luz de Gas). Barcelona també podrà veure per primera vegada el concert de clausura del BarnaSants 2015 a Alcoi, Ovidi Simfònic (6 de març, a L’Auditori).

Presència als barris

Els barris barcelonins seran també escenari d’alguns dels concerts del BarnaSants, intèrprets i grups catalans hi presentaran els seus discos: Mirna, amb Espero meravelles ho farà el 31 de gener al Casinet d’Hostafrancs, el 14 de febrer serà el torn d’Enric Hernáez amb el concert Cançons i poetes salvatges. Fabián, Joan Colomo, Cesc Freixas i Roc Casagran, Hermanos Cubero, Seis pájaros de un tiro, o Marc Parrot també actuaran al Casinet d’Hostafrancs. Al Centre Cultural Albareda també s’oferiran actuacions de cantautors com Rusó Sala que oferirà la primera part del seu treball titulat Orígens el pròxim 4 de febrer. A més també hi haurà altres intèrprets com Pere Figueres, Névoa, Montse Castellà, Flamaradas, Guillem Ramisa Namina, Darània o La Otra. No només hi haurà concerts en equipaments públics, el bar musical santsenc Koitton Club, és un dels espais, on també tindran cabuda els cantautors, aquí s’hi podrà escoltar a Ram Ran Ran o Dani Txarnegö. Per primera vegada, el Centre Cultural La Iguana, situat al carrer Rosés, comptarà amb la música en directe de Sílvia Tomàs, Carlitos Miñarro, o Cor de Carxofa.

Veneçuela, país convidat

La República Bolivariana de Veneçuela tindrà l'honor de ser el primer “país convidat” del BarnaSants, una novetat que espera tenir continuïtat, sobretot, tal com ha explicat Camps, per tal de “demostrar el compromís amb països que intenten transmetre coses”, com és el cas del país americà –el president Nicolás Maduro va respondre una intervenció del mateix Camps a Veneçuela fa uns mesos amb un crit de “Viva Catalunya!”-. El certamen acollirà quatre concerts de cantautors del país, Cecilia Todd, Amaranta i José Delgado. Tots junts oferiran el Concert x Veneçuela, el 9 d’abril a Luz de Gas, en què les seves veus s’uniran a les dels cantautors catalans.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats