El món de la cultura i el de les arts escèniques en particular, no deixa de lluitar contra la mesura del Govern que, en vigor des del 1 de setembre del 2012, ha augmentat l'IVA del 8% al 21%. El passat dia 7 de desembre, a instàncies de la Unió d'Associacions d'Empreses de la Indústria Cultural d'Espanya, diverses associacions internacionals de la Indústria Cultural van enviar una carta al president del Govern, Mariano Rajoy, als parlamentaris europeus i als membres de la Comissió, demanant tornar al tipus reduït d'IVA a la Llei general pressupostària per facilitar un creixement sostenible.
Pèrdua de llocs de treball
En la missiva, aquesta àmplia representació del sector cultural expressa i argumenta la seva “profunda preocupació” per la pujada de més del doble en l'impost de l'IVA en els ingressos en cinema, teatre, música en directe, circ, òpera, dansa... i consideren que “es converteix Espanya en un dels únics països de la zona euro on no s'aplica l'IVA reduït en els ingressos en les activitats culturals, com el cinema, esdeveniments de música en viu i teatre”.
L'impacte d'aquesta decisió -segons els signants-, ha produït un dany que “ja ha quedat reflectit greument en les entrades a totes aquestes activitats culturals, que s'han reduït significativament durant el setembre”. La decisió del Govern, per tant, porta inexorablement a “la reducció de la diversitat cultural i al creixement pirateria en el cas del sector cinematogràfic”. Tot això ens portaria a una “reducció de les inversions en tot el sector de la cultura espanyola i a la destrucció de milers de llocs de treball”.
“Encara hi ha temps”
Els professionals d'aquesta indústria consideren que “encara hi ha temps per revertir aquesta decisió perjudicial”. La solució per garantir un creixement sostenible passa per “un reajustament de la taxa de l'IVA dels continguts culturals i els serveis el 10%, segons el que proposa la Unió, de recent creació, d'Associacions d'Indústries Culturals a Espanya”. Per això, “cal tornar al tipus d'IVA reduït a la Llei general pressupostària, que el Govern espanyol ha d’aprovar el desembre de 2012 ”
Els empresaris culturals posen com a exemple l'estudi elaborat per l'auditora Price Waterhouse sobre el sector cinematogràfic, que va demostrar que un IVA del 10% generaria més ingressos que l'actual canvi del tipus al 21%. Però en altres països europeus es troben altres proves del que ens espera. “A Portugal, per exemple, on l'IVA sobre les entrades venudes es va incrementar del 6% al 13% al gener del 2012, la conseqüència va ser d'una caiguda del 17% en l'assistència. Així mateix, a Letònia, l'any 2009, un augment de l'IVA del 8% al 21% va portar a una recessió de mercat del 20%. Com a resultat, en ambdós casos, els ingressos fiscals que va obtenir l'Estat de l'exhibició cinematogràfica disminuir més del que va créixer després de la pujada de l'IVA en les entrades de cinema. D'altra banda, tenim el precedent dels Països Baixos on s'ha registrat un augment del 6% fins a 19% en entrades culturals (cinema exclòs) i ha hagut de ser, també, recentment revocada pel Govern ”.
La carta està signada per les següents associacions:
CEPI - The European Coordination of Independent Producers
FERA – The Federation of European Film Directors
FIA – The International Federation of Actors
FIAD – The International Federation of Film Distributors Associations
FIAPF – The International Federation of Film Producers Associations
FIM – The International Federation of Musicians
IFTA – The Independent Film & Television Alliance
IVF – The International Video Federation
MPA – The Motion Picture Association
PEARLE - Performing Arts Employers Associations League Europe
UNI MEI – The Global Union for Media, Entertainment and Arts
UNIC - The International Union of Cinemas