Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Els efectes sobre la salut de l'entorn, retratats en un documental

Documental Determinants de la salut, el negoci de la vida realitzat per SICOM i How Audiovisual Multimèdia

elDiario.es Catalunya

“Sé que us faig una putada i us fallo a tots però no ho podríeu entendre, me’n vaig per no perjudicar-vos més. Perdó, perdó, perdó”. Aquesta és la carta que Lali Arizmendi va escriure a la seva família abans d’intentar suïcidar-se. La situació de crisi econòmica que patia, la pèrdua de la casa i les dificultats per menjar, la van portar fins a un estat de desesperació. El testimoni d’aquesta ciutadana que ha vist com la crisi ha afectat de forma directe a la seva salut és el que recull el documental Determinants de la salut, el negoci de la vida, realitzat per SICOM i How Audiovisual Multimèdia, un treball que ja es pot veure a Internet.

Es calcula que un 80% de tot allò que determina la salut d’una persona es troba fora del sistema sanitari i té un origen social. S’anomenen els determinants socials de salut i tenen a veure amb aspectes com l’habitatge, el treball o l’alimentació.

El documental recull el testimoni de diverses persones que s’han vist afectades per la crisi, ja sigui perquè han perdut la casa, pateixen condicions de treball dures o no poden comprar menjar pels seus fills, i a través de la veu d’experts analitzen les conseqüències que té per la salut la seva situació.

Felipa Luna, un altre dels testimonis d’aquest documental, té cinc fills i cobra 1.300 euros. No rep cap ajuda econòmica del seu ex marit com a manutenció pels fills i fa un any que no pot pagar la hipoteca, de 1.000 euros. També explica en el documental com va intentar llevar-se la vida.

O el cas de la Carme Cuchillero, una jubilada que amb la pensió només pot pagar l’habitatge i les despeses de subministrament i que cada nit es veu obligada a anar a “reciclar”, a buscar menjar dels contenidors.

“Les desigualtats en salut són l’epidèmia més important perquè de totes les desigualtats en salut sapiguer que et moriràs abans perquè ets pobre o que tindràs una malaltia perquè tens menys recursos, és molt important”, explica Joan Benach, director del grup de recerca GREDS de la Universitat Pompeu Fabra en el documental.

I recorda que entre barris rics i pobres d’una mateixa ciutat hi ha diferències d’entre 5 i 10 d’anys pel que fa a l’esperança de vida de les persones.

El treball audiovisual recorda dades com per exemple que els suïcides a Espanya van augmentar en un 11% el 2012 respecte a l’any anterior. O que el 2013 gairebé dos milions de persones en tot l’estat es trobaven en situació d’insolvència alimentaria.

També recorden que segons Nacions Unides a Europa per cada un 1% d’augment de l’atur el nombre de suïcidis augmenta un 0,79%.

En definitiva, el documental narra l’efecte que tenen per la salut les circumstàncies en les quals una persona neix, creix, viu, treballa i envelleix. Un treball dirigit per Frederic Pahisa i guardonat amb el Premi Gollut en la categoria de documental de denúncia social.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats