La Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries (PARS) va revelar la setmana passada unes incoherències que apareixien en les dades del departament de Salut, dirigit pel conseller Boi Ruiz, sobre el temps d'espera per a operacions quirúrgiques. Des de la conselleria han publicat ara noves dades que revelen una realitat encara més greu.
D'aquestes noves xifres es desprèn que, el 2012, els pacients havien d'esperar 6,2 mesos de mitjana abans de ser operats en els hospitals públics de Catalunya, un 35% més que l'any 2011 i un 51% més que el 2010. En la majoria d'intervencions, la Generalitat incompleix la normativa estatal que garanteix un màxim de 6 mesos d'espera per a certes operacions. És el cas de cataractes, varius, artroscòpies, amigdalectomies, pròtesis de genoll o maluc i galindons.
L'empitjorament del servei ha estat particularment notable per a intervencions de varius (+52% d'espera en un any) i pròtesis de maluc (+45%).
No obstant això, el departament manté les xifres publicades a principis de febrer, que indicaven una disminució del temps mitjà d'espera de 5,48 mesos el 2011 a 4,61 mesos el 2012, ja que es basaven en un criteri que no s'usava fins ara. Segons fonts de Salut, les xifres publicades al febrer es referien al temps que portaven els pacients en espera en un moment donat (en aquest cas, el desembre del 2012), és a dir, el temps mitjà d'espera de les persones que no havien estat operades encara. En canvi, el criteri antic es basava en el temps total que havien esperat les persones abans de ser operades, i d'aquí la sorprenent rebaixa de les esperes que va anunciar el conseller al febrer. Aquestes mateixes fonts han declarat que els dos criteris seguiran utilitzant-se durant un temps però no descarten que el nou, el que només compta el temps d'espera en un moment concret (no el total), s'imposi en el futur.
La PARS ha promogut una campanya de denúncia d'aquests fets a través de les xarxes socials i aquest matí, el hashtag #LesLlistesDeBoi ha esdevingut trending topic a Twitter a Espanya.
El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.
Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:
Visita El Diari de la Sanitat
El Diari de la Sanitat