Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Obligat a pagar 9.000 € a una clínica privada per una operació que cobreix la sanitat pública

Blanca Blay

“A partir de l'operació el doctor em garanteix que em traurà el dolor en un 80%. Els primers mesos 4 o 5 mesos va anar força bé, vaig començar a treballar, però després va anar a pitjor”, explica Justiniano Villarán a aquest diari. Es refereix a l'operació de síndrome piramidal -consistent en l'alliberament i descompressió del nervi ciático- a què es va sotmetre el 17 de Setembre de 2012 i per la qual va pagar gairebé 9.000 euros a una clínica privada després de ser estafat. El seu cas, denunciat fa dos anys per l'ONG Sicom, tanca ara la fase d'instrucció i la Fiscalia demana 4 anys de presó i una indemnització de 8.716,26 euros per un presumpte “delicte d'estafa” per al metge que es va negar a operar per la pública, el neurocirurgià Juan Maestro de León.

Justiniano estava afectat des de feia sis anys d'una malaltia neurològica anomenada síndrome piramidal. Desesperat per la falta d'un diagnòstic clar a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, la família de Justiniano va decidir investigar pel seu compte i va trobar el nom del doctor Juan Maestro de León, qui treballava a l'Hospital Mútua de Terrassa, a escassos quilòmetres del Taulí. Maestro de León, un neuròleg especialista en aquesta patologia, compaginava aquesta feina a l'hospital de la xarxa pública amb el tractament de pacients des de la privada, la policlínica Treton.

Justiniano Villarán va sol·licitar al Taulí que se'l derivés a aquest especialista. Van passar mesos sense resposta i va ser llavors quan Justiniano i la seva família van decidir contactar, davant la situació d'urgència, directament amb el doctor Maestro de León a través del web de la seva clínica privada. Aquest els va advertir, segons diu l'escrit de l'acusació, que l'operació no la podia fer per la Seguretat Social i que entre Clínica i honoraris serien uns 9.000 euros.

Abans d'ingressar a l'Hospital Mútua de Terrassa per fer el preoperatori, el doctor els va remarcar al pacient i al seu germà que Justiniano havia de dir que es tractava d'una hèrnia discal. “Que no se li acudeixi dir que es tracta d'una síndrome piramidal”, diu el text de l'acusació sobre això. Segons explica a aquest diari el germà del Justiniano, Francisco Villarán, aquest fet és un dels aspectes que està pendent de resoldre.

Després de l'operació, el Justiniano i el seu germà li demanen al metge una factura, cosa que el doctor ja els havia avisat que no faria, així com l'informe clínic amb la realitat de la intervenció realitzada. El Francisco li va explicar al doctor que reclamarien les despeses de l'operació a la Seguretat Social i el metge li va contestar: “No opero una síndrome piriforme per la seguretat social perquè no em surt dels ous”. Una frase que segons l'advocat de l'acusació José Aznar, de l'Associació Defensor del Pacient, manifesta el seu interès de lucrar-se.

Amb tot, la família Villarán va abonar la quantitat reclamada i va presentar una denúncia per delicte d'estafa que fins ara estava en procés d'instrucció. Van pagar 6.000 euros pels honoraris professionals, 2.200 euros en concepte d'estada a la Mútua de Terrassa, 506,26 per una Ressonància Magnètica a la Dexeus i 170 per les visites a la privada Treton.

Aquesta setmana, el Jutjat d'Instrucció número 3 de Terrassa ha resolt que es declara obert el judici oral per delicte d'estafa de què s'acusa el doctor Juan Luis Maestro de León com a autor i a la Mútua de Terrassa en concepte de responsabilitat civil. El judici -que segons ha dit aquest dijous l'advocat podria trigar entre 6 i 8 mesos- i la decisió correspondran a l'Audiència Provincial de Barcelona.

Llistes d'espera “perverses”

En una roda de premsa celebrada aquest dijous l'advocat de l'acusació José Aznar, ha parlat de llistes d'espera “perverses” i ha criticat que el mateix sistema afavoreix que hi hagi conductes com la del doctor Maestro de León, que porten a l'aprofitament de recursos públics per interessos privats. El secretari de Dempeus per la Salut Pública, Toni Barbarà, també present a la roda de premsa, ha afegit que “les llistes d'espera acaben, a base de sofriment, abocant aquestes persones a assumir despeses per la privada, és insuportable”.

Segons un treballador de l'Hospital Mútua de Terrassa que prefereix parlar des de l'anonimat, més del 90% dels metges i cirurgians de la Mútua tenen també consulta privada al centre. “Això ja fa que molts vulguin portar l'aigua al seu molí”, explica a aquest diari. “Ens hem trobat ja diversos casos de metges que reparteixen la targeta de la seva clínica, aquesta i altres pràctiques s'estan estenent perquè hi ha llistes d'espera de dos anys, de gent que està patint molt. S'haurien de separar totalment la pública i la privada”, conclou en declaracions a aquest diari.

Per la seva banda, Francisco Villarán ha assegurat que l'experiència dels últims anys els ha portat a dir que la sanitat pública és el mitjà d'enriquiment d'algunes persones. “Un metge sense escrúpols s'aprofita d'una situació en què conviuen públic i privat en un mateix hospital”, ha dit. També ha carregat contra l'Institut Català de la Salut (ICS) qui “s'ha limitat”, segons ell, a 2 resolucions sancionadores per falta greu. “Més lamentable és l'actitud del conseller Boi Ruiz, que va arribar a dir que es tractava d'un error administratiu”, ha afegit. “Més que un error és un horror, ha puntualitzat més tard el secretari de Dempeus per la Salut Pública.

Ara, després de gairebé tres anys de l'operació, el Justiniano tornarà a ser operat, aquest cop a l'Hospital Vall d'Hebron. “Després de lluitar molt el dia 20 em tornen a operar, i tinc molta esperança, crec que aquesta vegada serà la bona”, diu.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats