Per molt que els gestors de la sanitat pública addictes a la privatització intentin convèncer-nos que la salut depèn del nostre estil de vida i del nostre codi genètic, és molt obvi que la salut depèn, sobretot, de determinants socioeconòmics com el barri on vius, la qualitat del teu habitatge i els teus ingressos. En resum: el teu codi postal és més important que el teu codi genètic.
L'habitatge, un dret pel qual estem ara lluitant més que mai, determina, en gran part, la salut. Com estaria la teva salut si visquessis amb l'estrès d'un possible desnonament? Com afectaria la teva salut el fet de viure amb vuit persones més en un espai de 40 metres quadrats? Quant de temps duraries vivint en un caixer?
A les persones malaltes ens preocupa molt el tema de l'habitatge perquè ja ens costa viure amb les retallades i la privatització de la sanitat pública. Si a més a més, ens veièssim davant la possibilitat d'estar sense sostre, això ens acabaria de rematar. Aquesta situació és molt comú perquè com que estem massa malaltes per poder treballar, tenim ingressos reduïts o no en tenim, d’ingressos.
Hi ha també les persones que es quedaran sense cobertura sanitària l'1 d'abril a causa del racista, sexista i classista Reial Decret Llei 16/2012, persones que per múltiples raons no estan empadronades. Aquests milers de persones sense papers en tot l'estat espanyol es quedaran sense atenció sanitària. Aquest és l'apartheid sanitari tan ben explicat per Montse Pineda del Comitè 1 de Desembre en el seu indispensable article El decret de reforma sanitària. Cop d'estat a la ciutadania.
Per tot això, sortim al carrer (al real o al virtual, en el cas dels malalts). El dissabte 16 de febrer sortim amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i el diumenge 17 de febrer, amb la Marea Blanca, formada per professionals sanitaris i usuaris de la sanitat. Perquè l'habitatge i la salut són drets, no negocis.
El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.
Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:
Visita El Diari de la Sanitat
El Diari de la Sanitat
0