La mobilització dels treballadors dels mitjans de comunicació públics a Catalunya no s’atura. Si setmanalment realitzen dos dies amb aturades de deu minuts en horaris clau fins al 4 d’agost, no es descarta que, segons com es desenvolupi la negociació de l’expedient la protesta desemboqui en una aturada total durant els dies 10 i 11 de setembre coincidint amb la diada nacional de Catalunya. No obstant aquesta proposta ha de ser debatuda per l'assemblea de treballadors.
Hores després de l’enfrontament parlamentari entre ERC i ICV-EUiA a propòsit de l’ERO a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), els comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Radio han intervingut en la polèmica. Les representacions dels treballadors han assegurat a catalunyaplural.cat que “no és veritat que hi hagués un acord amb ERC i el Govern per pactar un nou pla que suavitzés les condicions de l’actual”.
Esquerra Republicana havia esgrimit un acord a tres bandes, amb els treballadors i amb el govern. El pacte suposaria reduir el nombre inicial d'acomiadaments, 312, i enfocar les reduccions de personal cap a àrees directives. La resta serien baixes incentivades, prejubilacions i una reducció salarial progressiva.
Fonts dels representants dels treballadors han dit que fins a mig matí ningú els havia dit res i que només quan entre els partits polítics no es posaven d’acord els han comunicat que es posaria sobre la taula una nova esmena contra l’ERO que podria incloure algunes de les peticions dels empleats dels mitjans de comunicació públics de Catalunya. “Nosaltres sempre hem dit el mateix, també avui. Volem la retirada de l’ERO i l’obertura de noves negociacions”, assegura Roser Mercader de CCOO de TV3.
Els treballadors dels mitjans públics catalans també discrepen del plantejament esmentat per ERC com a argument per no sumar-se a la actuació liderada per ICV-EUiA i la resta de forces polítiques del Parlament a excepció de CiU, que ha endegat el procés de retallades a TV3 i Catalunya Ràdio. “No estem d’acord a centrar en el capítol de personal la reducció de despeses”, diu Mercader. La sindicalista apunta altres àmbits que per als empleats serien claus a l’hora de rebaixar les despeses de l’ens públic. “S’han de mirar coses com les produccions alienes, els costos immobiliaris o aportacions que es fan en favor del mercat audiovisual català i que es carreguen als comptes dels mitjans públics, i dels que ningú des del govern en parla”.
Fintes d'ERC
ERC ha fet almenys dues fintes en aquest cas. La primera ha estat acceptar durant una assemblea amb els treballadors dels mitjans públics de Catalunya la presentació d’una iniciativa parlamentària contra l’ERO d’acord amb ICV-EUiA i CUP. La segona ha estat desmarcar-se d’aquesta posició i argüir un pacte en marxa amb el govern i els comitès d’empresa per suavitzar l’ERO a canvi de no retirar aquest expedient.
Davant la posició ferrenya d’ICV-EUiA i la CUP de mantenir la retirada de l’ERO, ERC s’ha afanyat a fer una lectura política del fet que partits polítics com PP i C’s s’hagin sumat a la posició contrària al pla de retallades a la CCMA.
Efectivament C’s i PP han secundat les posicions de ICV-EUiA i Cup en aquest assumpte. És gairebé segur que ho han fet més com una tàctica per desgastar al govern que per convenciment. Però aquesta és una pràctica parlamentària que quasi tots els partits polítics han practicat en un moment o altre.