Els sindicats de CatalunyaCaixa han decidit convocar una hora de vaga a tots els centres de l'empresa els dies 13, 17 i 19 de setembre. Es tracta de la primera mesura de resposta per part dels treballadors davant la presentació formal de l'ERO per part de la direcció de l'entitat bancària. Aquest dilluns finalment CatalunyaCaixa ha comunicat oficialment l'Expedient de Regulació d'Ocupació que comportarà una reducció d'aproximadament el 30% de la plantilla. Després de gairebé un mes de contactes entre representants de la direcció i els sindicats, la posició de l'empresa s'ha mogut molt poc. CatalunyaCaixa preveu ara desfer-se de 2.395 persones en lloc de les 2.453 anunciades fa uns dies. I ho farà aplicant expedients d'extinció d'ocupació.
Si en els pròxims 30 dies no es produeix cap acostament, el Govern espanyol, propietari a través del Fondo de Reordenación Ordenada Bancaria (FROB) del capital de l'antiga caixa d'estalvis, imposarà les condicions més dures aplicades en la reestructuració d'una entitat d'aquest sector. Els que siguin acomiadats cobraran un màxim de 22 dies per any amb un límit de 18 mensualitats. Aquestes dades suposen un lleu moviment en la proposta inicial, que era de 20 dies per any amb 12 mesos com a límit màxim, tal com marca la darrera reforma laboral aprovada amb els vots de PP i CiU.
Reducció salarial
A més, els empleats que no siguin afectats per la retallada de plantilla patiran una reducció important de les seves condicions salarials i laborals. A més, de resultes de la darrera normativa que penalitza les prejubilacions, tots els acomiadaments es faran a persones que no hagin complert els 50 anys, cosa que per als sindicats suposa un enduriment més gran del càstig.
Els sindicats presents a la negociació, CCOO, SEC i UGT, consideren que la reestructuració hauria de fer-se a partir de mesures no traumàtiques com un pla de prejubilacions i en un termini que acabés el 2015, data en què la Unió Europea ha fixat el termini màxim per realitzar les reestructuracions de la banca nacionalitzada a l'Estat espanyol.
Catalunya Caixa es troba en el centre de l'huracà, perquè, a més de les dificultats que li suposa la reestructuració, la seva anterior direcció té presentada una sol·licitud d'imputacions a causa de l'augment que es va atorgar just quan acabava de produir-se el rescat de l'entitat amb fons públics. En aquest sentit, l'entitat Ausbanc ha demanat ser acceptada com a acusació particular en el procés judicial que tindria com a protagonistes, entre altres, l'anterior president, Narcís Serra i l'anterior director general, Adolf Todó.