El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.
El conflicte a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha pres un biaix inesperat. Mentre els treballadors de TV3 han ratificat el preacord que van tancar el comitè i la consultora PricewaterHouse els empleats de Catalunya Ràdio han decidit no acceptar el tracte. Tot plegat obre nous interrogants respecte l’ERO en aquesta darrera empresa.
En la votació de Catalunya Ràdio, segons fonts periodístiques els vots contraris al preacord han estat 142, mentre els favorables 118 i 28 ho han fet en blanc. La participació ha estat del 70% de la plantilla, (288 treballadors). Per tant es rebutja el pacte aconseguit pel comitè.
Les condicions que s’havien pactat eren semblants a les de TV3. Es produirien 19 acomiadaments de persones que entre la data actual i el 2017 complirien 61 anys amb unes indemnitzacions equivalents a 20 dies per any i un sostre màxim de 12 mesos. L’aplicació d’aquestes mesures seria progressiva.
En el tomb fet pels treballadors de Catalunya Ràdio hi ha tingut un paper important el parer dels treballadors a qui afectaven els acomiadaments. Aquesta opinió es va manifestar amb força en una assemblea celebrada dijous passat. Si abans de la reunió la sensació majoritària era d’acceptar el pacte, en molts treballadors no afectats per les reduccions de plantilla ha pesat el plantejament dels seus companys i una part d’ells han votat contra la proposta.
La situació que s’obre després de la votació a Catalunya Ràdio és incerta. Una possibilitat que ha filtrat l’empresa és tornar a la proposta inicial del seu Pla d’Acomiadaments Col·lectius (PAC), que fixava les baixes forçoses en 58 persones. Aquesta idea ha estat rebutjada pel comitè d’empresa de la ràdio que l’ha titllat d’amenaça
Fonts de CCOO de la CCMA han manifestat a Catalunya Plural que malgrat el resultat obtingut a Catalunya Ràdio, la seva valoració és positiva perquè mostra el grau de solidaritat i compromís dels treballadors de Catalunya Ràdio amb els seus companys
La mateixa situació però en sentit contrari s’ha produït a TV3. Allà abans de la votació el col·lectiu de treballadors afectats per la reducció de personal ha fet un manifest en què recomanava als seus companys acceptar el preacord. De tal manera que aquest document ha figurat imprès a darrere de les paperetes de vot.
A la televisió de Catalunya el preacord respecte a l’Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afectarà a 205 persones en els propers quatre anys, ha rebut un suport majoritari. Un total de 956 treballadors han votat a favor del preacord, mentre que 119 ho han fet en contra. Hi ha hagut 128 vots en blanc i quatre vots nuls.
Un cop sabuts els resultats de TV3, el comitè d’empresa ha de formalitzar la firma de l’acord en ferm.
Manifest dels treballadors de més de 65 anys que seran acomiadats de TV3
Sobre este blog
El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.