El llarg conflicte que enfronta els treballadors de la plantilla de les societats A. J. Ruz i Servei Gestió Med. Ruz SL viu una nova etapa. El jutjat social de Girona ha condemnat les empreses per haver obstaculitzat el dret de vaga que fa més de 100 dies que dura, segons CCOO.
La sentència condemna les dues empreses a cessar les seves activitats contra el dret de vaga. Concretament insta a deixar de dedicar a fer serveis mínims a treballadors que fan vaga mentre altres treballadors que no secunden la vaga facin treballs ordinaris i fora dels serveis mínims, tant pel que fa a conductors, com a peons de recollida i peons d'abocador. També insta a cessar d'ocupar a treballadors d'empreses externes en els serveis ordinaris d'A. J. Ruz. I finalment la sentència deixa sense efecte la contractació de nou personal mentre duri la vaga, segons el text judicial.
La resolució judicial condemna, doncs, A.J. Ruz SL i Servei i Gestió Med. Ruz SL a indemnitzar els treballadors que hagin seguit la vaga amb l’import dels descomptes pels dies de vaga, iniciada el 17 d’octubre de 2014 fins a la data d’aquesta sentència. I es condemna també a les empreses a indemnitzar els treballadors en concepte de dany moral amb l’import de 6.251 euros a repartir en parts iguals entre ells.
La vaga indefinida que segueix una part de la plantilla de les dues empreses familiars L'empresa, que es dedica a la recollida selectiva de brossa i a la gestió de diverses deixalleries a les comarques gironines.
Segons explica Pau Gálvez, secretari general del Sindicat Intercomarcal de Serveis Privats de CCOO de les Comarques Gironines. El problema es va produir fa uns mesos quan els treballadors van decidir presentar una candidatura a delegat sindical i es van posar en contacte amb CCOO. “Just 48 hores abans d'obrir-se el període de presentació de llistes la companyia va acomiadar al company que es presentava”. La reacció dels treballadors va ser ràpida. Van convocar vaga indefinida. Els motius són la readmissió de l'acomiadat, aconseguir el respecte de la direcció als treballadors i iniciar la negociació d'un conveni d'empresa.
La mediació oficial no va obtenir cap resultat, i la vaga va començar. Afecta la majoria dels 30 treballadors de la societat. Només uns pocs empleats queden al marge, en uns casos perquè són parents de la propietària i en altres perquè tenen problemàtiques que susciten la comprensió dels seus companys.
Pau Gàlvez explica que les condicions laborals dels treballadors d'A. J. Ruz són extremadament dures. “Fan jornades de 10 a 14 hores, cosa que la setmana suposa sumar de mitjana fins a 68 hores de treball”. Els salaris no són tan generosos: un peó, segons CCOO cobra de salari base 712 euros al mes i un conductor pot arribar als 850, cosa que fa que amb plusos amb prou feines s'arribi als 1.000 euros en els casos millors.
Treball per a ajuntaments
L'empresa té moltes de les concessions d'ajuntaments i entitats supramunicipals a comarques gironines en la recollida selectiva i viària (Begur, Regencós, Pals, Fontanilles, Gualta, Serra de Daró, Ullastret, Palau-sator, Torrent, Mont Ras, Vall-llobrega, La Bisbal, Corçà, La Pera, Rupià, Foixà, Parlavà, Ultramort, Verges, Colomers, Vilopriu, Garrigoles, Albons, La Tallada, Bellcaire, Ullà, Jafre, Riells i Viabrea, Sils, Vidreres, així com la gestió les deixalleries de Salt, Cassà, Palamós i Celrà).
El cas de la vaga de les dues empreses A. J. Ruz s'ha convertit en paradigmàtic de la situació laboral i de les condicions de treball que afecten algunes petites i mitjanes empreses a Catalunya. Això ha fet que es facin front a l'empresa diverses concentracions en què han participat líders socials i sindicals de les comarques gironines i també catalanes, com diputats de diversos partits d'esquerres i el secretari general de CCOO de Catalunya Joan Carles Gallego.