Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La plantilla de Petrus accepta 68 acomiadaments fruit de la deslocalització de la fàbrica

Pancarta dels treballadors a la porta de Petrus a Santa Perpètua

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La plantilla de la multinacional Esselte, que fabrica a Santa Perpètua de la Mogoda grapadores amb la parca Petrus, ha acceptat l'acomiadament col·lectiu, segons una nota del Col·lectiu Ronda, el despatx d'advocats que els ha assessorat en el procés negociador.

La decisió s'ha produït després que els treballadors hagin realitzat majoritàriament vaga indefinida des que es va conèixer la intenció de l'empresa d'endur-se la producció que es feia a la planta catalana cap a altres factories situades a Polònia i a la Xina. Tot i que la mobilització no ha aconseguit evitar la deslocalització de la fàbrica, sí que ha reduït l'impacte que inicialment tenia la mesura.

En total les baixes són 68, corresponents a les persones de l'àrea de producció, perquè l'empresa mantindrà a Santa Perpètua la distribució del material d'oficina i grapadores per al conjunt de l'Estat espanyol. Això vol dir que hi ha un grup de treballadors de l'àrea de magatzem que mantenen la feina.

Si quan va plantejar el tancament Esselte volia indemnitzar els treballadors amb només 20 dies per any, amb un topall de 12 mensualitats, el màxim fixat després de la reforma laboral aprovada pel PP i CiU, després de la negociació i la mobilització, abonarà el màxim legalment previst: 45 dies per any treballat fins a febrer de 2012, i 33 dies des d'aquella data fins a l'actualitat, excepte per als treballadors prejubilables que també superen el límit de 12 mensualitats.

Menció a part mereix l'apartat de les percepcions per atur. L'empresa es compromet a compensar els treballadors pel temps de prestació d'atur que van consumir com a resultat dels successius expedients de suspensió o regulació de jornada (ERTE) que han patit des de l'any 2009. Cal recordar, que el Govern central encara no ha dictat cap norma que doni continuïtat a la vigent fins al 2014, en virtut de la qual el treballador recuperava la seva prestació d'atur fins a un màxim de 180 dies si finalment afectat el contracte s'extingia abans del 31/12/2014 i per tant podria ser que el Servei d'Ocupació Estatal (SEPE) no reposi cap de les prestacions consumides. En el cas de la plantilla d'Esselte, aquest període d'atur consumit és prou important, ja que, de mitjana, els treballadors afectats ja han consumit més del 180 dies atur, amb imports situats al voltant dels 6000 euros per cap.

L'acord aconseguit preveu que, esgotat el període de percepció de la prestació d'atur sense que el treballador hagi trobat una nova feina, l'empresa abonarà la quantitat corresponent a l'import de la prestació que s'ha deixat de percebre. Una mesura que, donades les fosques perspectives que ofereix l'actual escenari laboral, especialment per als treballadors de major edat, resulta molt important, segons Ronda.

Els termes acordats per a la plantilla de producció també seran d'aplicació durant els tres primers anys per als treballadors de distribució, que no estan afectats pel tancament. Aquests treballadors han secundat la vaga del conjunt de la plantilla . Aixì, doncs, en cas que hi hagi extincions de contractes per a aquest col·lectiu els hi seran aplicades les mateixes condicions que les pactades amb els treballadors de producció.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats