Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Una sentència atura els 156 acomiadaments a Panrico previstos per a 2015 i 2016

La Audiencia Nacional atura l'acomiadament de 156 treballadors de Panrico  EFE

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Una sentència de l'Audiència Nacional prohibeix aplicar 156 acomiadaments corresponents als anys 2015 i 2016. Els acomiadaments que segons la decisió judicial no s'ajusten a dret formen part d'un paquet de 745 baixes incloses en l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), que van firmar els representants laborals el novembre passat en cinc factories del grup alimentari.

L'ERO preveu que els acomiadaments es repartiran durant quatre anys: 312 ja es van aplicar l'any 2013, 277 s'han previst per a 2014; 79 acomiadaments per al 2015 i 77 per al 2016.

La sentència, que examinen amb lupa els sindicats afectats, té elements interpretables. Per exemple, assegura que els acomiadaments ja realitzats no s'han efectuat d'acord amb la llei perquè no es pot diferir el pagament de les indemnitzacions 18 mesos. En aquest sentit dóna la possibilitat a l'empresa d'esmenar l'errada.

Els advocats de les parts estudien la sentència, de 45 folis, perquè en lloc d'analitzar tots els acomiadaments en bloc ho fa d'any a any en funció si aquests s'han executat o no.

La sala laboral no considera tampoc ajustada a dret la decisió de l'empresa de posposar el pagament de les indemnitzacions perquè, en la seva opinió, l'empresa no ha acreditat que s'hagi acreditat la falta de liquiditat per part de l'empresa.

La falta de disponibilitat econòmica no hauria estat demostrada perquè la societat va pagar 30 milions aconseguits per la venda d'Artiach a pagament de préstecs, en lloc d'afrontar les indemnitzacions.

Vaga indefinida

D'acord amb el que indica la sentència, Panrico hauria realitzat correctament l'ERO pel que fa a les causes econòmiques, fruit de pèrdues comptables i productives. La decisió judicial encara es pot recórrer al Tribunal Suprem.

Una primera lectura feta des de CCOO de Catalunya considera la sentència negativa per als interessos dels treballadors de Santa Perpètua. En aquest sentit, José Cachinero, secretari d'acció sindical s'observa que els acomiadaments dels treballadors de la planta catalana estaven fixats per als anys 2013 i 2014. La resolució judicial no qüestiona la legalitat d'aquests acomiadaments. “Caldrà veure que farà ara l'empresa”, indica. El sindicat considera que avui cal una solució negociada al conflicte. Però també té clara que la situació sindical a la factoria ha canviat i que tot dependrà, pel costat laboral el que es decideixi a l'assemblea de treballadors, que tenen fortes discrepàncies amb la línia oficial de CCOO.

La resolució del conflicte legal tindrà pes decisiu en la vaga que afecta la factoria de Santa Perpétua de la Mogoda. Allà fa set mesos que els treballadors fan vaga indefinida. I en funció de la decisió l'assemblea pot prendre alguna decisió. Els treballadors catalans consideren que el repartiment dels acomiadaments va ser injust: els hi va tocar 308 acomiadaments del total de 745. Això va ser entès com un càstig als treballadors catalans per la seva posició decidida contra l'ERO.

La posició dels treballadors de Santa Perpètua els ha fet enfrontar-se amb la direcció catalana de CCOO, sindicat a què pertanyen els treballadors, i al mateix temps, la confederació catalana s'ha significat contra la posició estatal, favorable a reconèixer l'acord de l'ERO global.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats