Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La cúpula de TV3 tancada dotze hores en un despatx davant la pressió dels treballadors

Treballadors de TV3 concentrats davant el despatx de direcció

Tomeu Ferrer

El conflicte de la ràdio i televisió públiques de Catalunya s’enverina. El director general de la Corporació, Brauli Duart, i fins a una vintena de directius van ser bloquejats durant dotze hores en la sala de direcció de TV3. Uns 400 treballadors concentrats al vestíbul de l’esmentada demanaven a la cúpula de la corporació que aturi la decisió de deixar els aproximadament 2.500 empleats del grup sense conveni.

L’empresa va emetre un comunicat en el que afirmava que l’equip directiu estava retingut per la força. Això ho desmentien fonts dels representants laborals, que ho negaven i asseguraven que els treballadors només exigeixen negociar i que es mantinguin els convenis col·lectius del grup de radiodifusió. Cap a les 20 hores la majoria dels directius van fer un intent de sortir enmig de l’esbroncada general. Duart i el director de TV3 Eugeni Sallent, van continuar al despatx i van acceptar parlar amb membres del comitè d’empresa. Als volts de les dotze del vespre van sortir del despatx sense cap més incident que escoltar una forta esbroncada.

Així les coses, a darrera hora es donava un cas paradoxal. Els directius estaven tancats al despatx. Fora hi havia la concentració de treballadors i, uns i altres es culpaven de la retenció. La direcció deia que els concentrats no els deixaven sortir i aquests afirmaven que eren Duart i Sallent els qui no deixaven sortir a la resta de directius. Per provar-ho mostraven fotos fent un passadís perquè els directius sortissin. El cert és que la premsa no va poder entrar a TV3 per ordre de la direcció.

La situació va començar aproximadament a les 12 del migdia de dimarts. Segons fonts del comitè d’empresa, després de comunicar divendres passat als treballadors que el conveni quedava anul·lat per l’aplicació de la reforma laboral, contra el que era habitual, Duart es va reunir amb la plana major de TV3, a les pròpies dependències de l’ens. En veure la reunió es va iniciar la concentració d’empleats que a darrera hora continuava.

Una dotació dels mossos estava expectant a la porta de TV3, tot i que en una benzinera propera hi havien diverses furgonetes preparades, si s’escau, per intervenir.

La tensió té a veure amb la decisió radical de la Corporació, d’aplicar cruament la reforma laboral i deixar sense efecte els convenis de les ràdios i televisions públiques. Això és possible perquè la reforma laboral ho permet. La norma que regula les relacions laborals va ser votada favorablement per CiU, que va donar així suport al conservador Partit Popular (PP). Fins que es va canviar la llei, mentre no s’aprovava un nou conveni es mantenia la vigència de l’antic. Ara no. Ara si després d’un any d’acabar la vigència del conveni no se n’ha firmat un de nou, l’acord perd tota vigència i en el cas de TV3 les relacions laborals es regiran per un conveni estatal. Verbalment, Duart ha assegurat que els salaris dels treballadors patiran una retallada del 10% a la ràdio i el 13% a la televisió. La resta dels aspectes del conveni hauria de tractar-se de nou, però fora del que és la negociació oficial, i tenint l’empresa la paella pel mànec.

La pretensió que sembla que ha fet d’espurna en aquest incendi ha estat la manifestació de Duart en el sentit que aplicaria l’article 41 de la reforma laboral, que permet canviar unilateralment qualsevol aspecte de l’anterior acord.

Poc després de produir-se l’aglomeració de treballadors davant el despatx de direcció hi ha hagut un contacte entre els que protestaven i Duart. Fonts dels empleats han indicat que tres treballadors acompanyats per un guàrdia de seguretat han parlat amb el director general. Li han demanat que es mantingui el conveni i que se segueixi negociant. La única resposta que segons les fonts han rebut els treballadors ha estat que serien convocats el 20 d’aquest mes per comunicar-los l’aplicació de l’article 41 de la reforma laboral.

La indignació dels treballadors de les ràdios i televisions públiques catalanes va en augment. Afirmen que no es pot entendre com un govern que té el diàleg com a divisa, no accepta dialogar pel que fa al conveni. En aquest sentit, l’aplicació descarnada de la reforma laboral deixaria les relacions laborals dels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio en mans d’un conveni estatal de mínims. A més, consideren que la liquidació del conveni es fruit de la voluntat política de la direcció de l’ens i indirectament de CiU, cosa que s’adiu poc amb la pretesa aposta per l’entesa que afirmen en el camp polític els partits esmentats.

La secretaria general d’ERC, Marta Rovira, principal suport del govern ha emès una piulada a Twitter, assegura : “La situació a la CCMA ha tocat fons. És urgent la mediació i prorrogar el conveni per garantir la negociació en igualtat”.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats