Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Els veïns de Sants demanen aturar l'enderroc i refer Can Vies per restablir la negociació

Desenes de persones s'han concentrat a la comissaria de Les Corts per demanar la llibertat dels detinguts.

Jordi Molina

Barcelona —

Reunió aquesta tarda a tres bandes. Als extrems, el Centre Social de Sants, històrica associació de veïns del barri, i l’Ajuntament de Barcelona, amb el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí al capdavant. Al mig, la FAVB, la federació d'associacions de veïns de Barcelona, intentant arbitrar la conversa. Després d’una reunió intensa, la mateixa FABV i el Centre Social de Sants han demanat aturar l'enderroc de Can Vies, iniciar la rehabilitació de l'edifici i retirar el fort desplegament policial que ara per ara manté el barri acordonat de cara a encarrilar unes possibles negociacions.

En concret, el Centre Social de Sants ha presentat al consistori quatre propostes, per mitjà del seu portaveu, Josep Maria Domingo: “Aturar de forma immediata l'enderroc de l'edifici; permetre el retorn del col·lectiu d'usuaris a Can Vies; estudiar amb tècnics d'ambdues parts la rehabilitació de l'edifici i aturar els aldarulls i la presència massiva de policia al barri”, ha dit en sortir de la reunió. Els veïns faran arribar les propostes al col·lectiu de Can Vies, que no ha assistit a la trobada, i el regidor les traslladarà a l’alcalde Xavier Trias, a l'espera de poder reobrir el diàleg. Martí s’ha limitat a escoltar les propostes dels veïns sense fer cap consideració al respecte, més enllà d’esperar que aquesta nit no es repeteixin els incidents.

Fonts dels desallotjats de Can Vies expliquen a aquest mitjà els motius pels quals no han assistit en aquesta reunió entre representants de l’Ajuntament i el Centre Social de Sants. “Ens n'hem assabentat per la premsa”, explica un dels activistes, que diu que no tenen res a dialogar amb l’Ajuntament des que es va iniciar l’enderroc de Can Vies. “El problema ara el tenen ells, nosaltres ens seguirem organitzant, com sempre hem fet, de forma horitzontal, i mirarem de trobar de nou el nostre espai”, ha dit. Ara, emplacen a col·lectius del barri i d’altres indrets de la ciutat a reconstruir l’edifidi. “Fem una crida de cara dissabte, esperem que vinguin moltes columnes, amb material d’obra, per aixecar el que ens han robat”.

Alliberats 12 detinguts, un d'ells amb la síndrome de Tourette

Al llarg de la tarda haurien de quedar en llibertat dotze de les trenta persones que van ser detingudes ahir durant la tercera nit de protestes pel desallotjament de Can Vies, segons han informat fonts dels Mossos d'Esquadra. Després que la policia els hagi pres declaració i hagi elaborat els atestats per enviar-los al jutjat, aquests dotze detinguts podran marxar a casa amb l'obligació de comparèixer davant del jutge com a imputats quan se'ls citi.

Pel que fa als altres divuit arrestats, hauran de passar una altra nit a la comissaria dels Mossos, i seran posats a disposició judicial el divendres. A més dels 30 detinguts ahir, dilluns i dimarts, que també hi va haver aldarulls a Sants, es van ser arrestades vuit persones, detencions que van quedar sense efectes excepet una, que va ser posada en llibertat provisional.

Entre els detinguts ahir s'hi trobava en Joan, veí de Sants i habitual de les activitats populars del barri, que pateix la síndrome de Tourette, i que ha estat posat en llibertat amb una evident contusió al nas. Col·lectius i veïns de Sants han mostrat al seu rebuig per la detenció d'aquest jove, que pateix una malaltia neurològica molt evident als ulls de qualsevol persona.

Can Batlló subratlla la seva posició

Després de la primera nit de conflicte, el regidor de Sants-Montjuïc, havia posat com “exemple de consens” les negociacions amb el recinte fabril de Can Batlló. En un comunicat, els activistes d’aquest altre històric punt autogestionat de Sants ha esvaït qualsevol dubte: “ens sembla un exercici vergonyós de demagògia i oportunisme el fet que el Jordi Martí ara vulgui aprofitar la ocasió i vulgui penjar-se unes medalles que no li pertoquen. No volem ser cap exemple ni formar part d’una gestió política que dirigeix, provoca i, a més, se sent orgullosa d’actuacions com les que s’estan vivint al barri”.

En el mateix comunicat, Can Batlló condemna “enèrgicament” el desallotjament de Can Vies i han manifestat el seu suport als seus integrants de l'espai i al teixit social del barri de Sants. “Igualment volem denunciar l’ocupació del nostre barri i l’actuació brutal per part de les forces policials com a conseqüència de les decisions preses per part de la regidoria de Sants-Montjuïc i de l’Ajuntament de Barcelona”, conclouen.

Etiquetas
stats