Entitats de drets humans comencen una campanya per aturar la deportació de Renaud Nyame

Captura del vídeo del testimoni de Renaud

El camerunès Renaud Nyame, conegut com a Belletti entre els seus amics, pateix pel seu futur. Fa una setmana es van publicar gravacions que mostraven com la Guàrdia Civil li havia ofert papers a canvi d'informació. "Si m'ajudes, et puc donar les claus d'Europa. Si em menteixes, ens veurem durant molt de temps", li deia un agent. Ara, després de nou mesos retingut a Melilla, es troba al CIE de Barcelona a l'espera de la seva deportació.

Una grabación revela cómo la Guardia Civil ofrece papeles a inmigrantes a cambio de información

La possibilitat d'oferir un permís de residència o de garantir que no es deportarà a una persona a canvi de "facilitar informació com a víctima, perjudicat o testimoni d'un acte de tràfic il·lícit d'éssers humans o immigració il·legal", es deriva de l'article 59 de la LOEX. "Però en el cas de Renaud, que ja havia comunicat a la Guàrdia Civil en diverses ocasions que no disposava del tipus d'informació per la qual li preguntaven, el suposat article 59 no s'aplica com un possible benefici per a ell en cas de col·laborar, sinó com un xantatge", asseguren des de la Campanya estatal pel tancament dels CIEs.

A pesar de considerar que aquest tipus de pràctiques són habituals, la Campanya es bolca en aquest cas perquè "Renaud, amb les dificultats per les dures condicions en les que es troben les persones indocumentades al nostre país, ha construït el seu projecte de vida a Melilla al costat de la seva parella, els seus amics i els seus companys i companyes", expliquen, i, sobretot, "pot i vol explicar l'entrellat de la Frontera sud, ja que, com la majoria de persones que entren en territori europeu per la zona sud, ha estat testimoni de múltiples vulneracions de drets i disposa de nombroses proves en format vídeo i foto".

Arrelament

Les entitats demanen que s'aturi el procés de deportació i s'alliberi immediatament el ciutadà Renaud ja que s'ha provat el seu arrelament a l'Estat Espanyol. "Li asseguro que puc encarregar-me de la seva manutenció completa, té una feina esperant-lo i, el més important, té una família desitjant acollir-lo i que a més el necessita", diu la seva parella en una carta pública al ministre d'Interior.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats