Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Ajuntament amaga les cartes per solucionar Can Vies i l’oposició li retreu la manca d’un pla

Veïns i activistes, polint les totxanes per reconstruir Can Vies. / ENRIC CATALÀ

Jordi Molina

Barcelona —

Poca informació la que ha facilitat avui el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, per conèixer el guió que té previst seguir l’Ajuntament per desbloquejar el conflicte generat al voltant del desallotjament de Can Vies. Com si es tractés d’una partida de pòquer, més que no pas d’un dels conflictes socials més importants que es recorden a Barcelona, Forn ha dit que seria “un error” seure a negociar “amb una proposta concreta o excloent-ne alguna”, motiu pel qual ha descartat avançar quin és el pla de l’Ajuntament comandat per Xavier Trias.

En una roda de premsa celebrada aquest matí, després de reunir-se amb els grups municipals, Forn ha tornat ha monopolitzar el concepte de violència. Segons el tinent d’alcalde, l'Ajuntament no negociarà res amb els “grups violents”, tot just quan els incidents han cedit en les darreres hores i quan comencen a haver-hi denúncies d’alguns manifestants que adverteixen de la desproporcionalitat en l’actuació policial.

Fets aquests aclariments, l’Ajuntament ha insistit en la seva “predisposició al diàleg” i, per fer-ho, ha citat els mediadors que entén que són els més adients, com el Centre Social de Sants i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), fonamentals en el diàleg de finals de la setmana passada, i la Síndica de Barcelona i el Síndic de Greuges. En canvi, ha descartat obrir la negociació a través d’altres partits polítics, que puguin tenir més sintonia amb el col·lectiu.

De tot el que ha dit, el que obre algun bri de llum pel que fa a reiniciar el diàleg amb el teixit associatiu de la zona és la decisió de retirar, demà mateix, l’excavadora, símbol material de l’enderroc. El tinent d'alcalde, que també presideix Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ha assegurat que demà es retirarà l'excavadora. Abans de donar per acabada la seva compareixença, ha dit que aquesta setmana es reunirà la junta local de seguretat i que, durant el mes de juny, s’abordarà un ple extraordinari sobre Can Vies.

L'oposició exigeix un full de ruta, però no demana dimissions

Ni una paraula sobre dimissions entre les forces de l'oposició. I és que un dels principals interrogants d'avui, era, precisament, saber si algun dels grups demanaria el cap de l'alcalde o del regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, tal i com van exigir des del col·lectiu de l'edifici de Sants. Després de prop de dues hores de reunió entre els grups de l'oposició i l'alcalde, PSC, ICV i UxB han lamentat la indefinició de Trias sense sortir-se, això sí, d’una línia mesuradament crítica.

Era una bona ocasió pel nou alcaldable del PSC, Jaume Collboni, que ha estat el primer a comparèixer, per guanyar-se un lloc en l'imaginari polític de la ciutat. Collboni ha explicat que se celebrarà un ple extraordinari per abordar la problemàtica amb l'objectiu, ha dit, de conèixer el full de ruta de l’equip de Trias per solucionar el problema. Un fet que, des del seu punt de vista, “encara no s’ha donat”.

El líder del PSC ha deixat clar que “és aviat per demanar responsabilitats polítiques”, però ha subratllat que el govern de la ciutat ha pres “decisions errònies”, en al·lusió a la forma en com es va desallotjar l’edifici. Collboni ha dit que només li donarà suport a l'alcalde “si fa d'alcalde”.

Tot fa indicar que, tenint en compte que durant el llarg mandat del PSC a la ciutat no es va abordar el futur de Can Vies, els socialistes hagin preferit adoptar una posició tèbia. Tres quarts del mateix del que passa entre les files ecosocialistes, eterns socis del PSC a Barcelona. Cap petició de dimissió, malgrat que el seu cap de files, Ricard Gomà, ha pujat el to pel que fa a les “identificacions massives” de dissabte. Gomà, que ha explicat que la reunió amb l’alcalde “no ha aportat res de nou”, ha demanat que el projecte de Can Vies tingui continuïtat i, ha dit que, per garantir-ho, s’ha d’obrir un procés “d'àmplia implicació ciutadana”.

Des de les files republicanes, Jordi Portabella (UxB) ha posat l’accent en la negociació: “El que no pot ser és que tinguem la sensació que cada setmana canvien les condicions de la negociació perquè així no es va enlloc”, ha etzibat. Per aquest motiu, Portabella vol un “full de ruta clar” i ha insistit en què “l'activitat dels grups no violents” ha de continuar.

Amb tot, el greu problema de confiança mútua entre consistori i Can Vies persisteix. Can Vies, que ja s'ha posat mans a la obra per refer l'edifici, no vol negociar directament amb el govern de Trias; mentre que el govern municipal no confia en la paraula d'una part del col·lectiu, que insisteix en referir-s'hi en termes de violència i contrari a arribar a cap acord. Ara, amb el gest de retirar la grua més el fet d'haver aturat l'enderrocament divendres passat, el consistori espera guanyar-se la credibilitat perduda i, com a mínim, evidenciar, a ulls de l'electorat, la voluntat de diàleg del consistori.

Etiquetas
stats