L'ANC convoca per la Diada una concentració en forma de V que ompli alhora la Gran Via i la Diagonal
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), organisme popular impulsor del procés independentista, ha aprovat realitzar l'11 de setembre vinent una concentració que ompli la Diagonal de Barcelona i la Gran Via, formant una ve baixa gegantina. Ho ha fet en la seva assemblea celebrada a l'antiga plaça de braus de Tarragona, la Tarraco Arena. A més, ha donat llum verda a la seva estratègia fins a arribar al seu objectiu d'emancipació nacional. Unes 7.000 persones han participat, segons els organitzadors en aquesta magna assemblea.
El plenari de l'organització ha donat, per tant, el vis i plau a la seva pròxima mobilització. Aquest cop l'acte reivindicatiu es farà l'Onze de Setembre i consistirà a intentar omplir de gent els més de deu quilòmetres que, de punta a punta, té l'Avinguda Diagonal de Barcelona. A més, s'intentaria omplir també la Gran Via de les Corts Catalanes. El punt de connexió seria la plaça de les Glòries. Tot plegat dibuixaria una gran ve baixa, que serviria per simbolitzar l'esperit de Victòria. També per a recordar la Via Catalana o la Voluntat d'assolir els objectius independentistes. Durant el matí del mateix dia es convoquen concentracions davant dels Ajuntaments del Principat per a reclamar que els ens locals col·laborin amb els seus mitjans a fer possible la votació del 9 novembre, dia en què la Generalitat vol fer la consulta. Segons els càlculs inicials, per assolir aquest objectiu caldria ubicar-hi gairebé dos milions de persones, mig milió més dels que es van mobilitzar durant la cadena humana que va travessar longitudinalment Catalunya.
Però, la part políticament més consistent de la trobada ha estat l'aprovació del full de ruta que l'organització preveu seguir per aconseguir els seus objectius polítics. El vicepresident de 'ANC, Jaume Marfany, ha explicat que en tres dels quatre supòsits aprovats es compta que es podrà celebrar la consulta que el Govern pledeja actualment per aconseguir que l'executiu espanyol accepti. En el quart cas estudiat, la consulta no se celebraria perquè la Generalitat seria intervinguda per l'Estat espanyol.
Marfany ha indicat que “hem d'estar preparats per a tot”, però que la voluntat de l'ANC és realitzar la consulta “en condicions òptimes, però també ens hem de preparar per a condicions adverses”.
Les quatre hipòtesis
Els membres de l'ANC han previst quatre hipòtesis: que es faci la consulta 'de manera més o menys tolerada i en un clima polític que en pugui garantir l'estabilitat i la fiabilitat suficients'. La segona, que es faci amb l'oposició total de l'Estat. La tercera, que la Generalitat consideri que no es pot fer la consulta 'perquè la situació política i social no ho permet, perquè no hi ha el clima de llibertat ni les garanties suficients'. Finalment, que 'no es faci perquè la Generalitat ha estat políticament i jurídicament intervinguda per part de l'estat espanyol.'
El vicepresident de l'ANC, que s'ha referit a altres precedents europeus, ha dit que en el cas que no es pugui fer la consulta “hem de trobar altres vies democràtiques” i ha recordat que dos terços del Parlament dóna suport al dret a decidir.
El full de ruta deixa a la Generalitat la iniciativa pel que fa a la consulta i a la ulterior declaració d'independència, si els resultats així ho avalen. En tot cas preveu que cap a Sant Jordi de 2015 es podria fer la proclamació.