L'Audiència Nacional imputa dues persones per cremar una fotografia del Rei l'onze de setembre
L'Audiència Nacional torna a obrir diligències davant la crema de fotografies del Rei. En aquest cas ha imputat dues persones que van cremar una fotografia de quatre metres d'alçada de Joan Carles I a Mataró el passat onze de setembre. Es tractava d'una manifestació convocada per col·lectius de l'Esquerra Independentista: l'organització juvenil Arran, la Coordinadora Obrera Sindical i la CUP, segons recull l'auto. El jutge Pablo Ruz considera que l'actuació podria constituir un delicte d'injúries a la Corona, que en cas de ser considerat greu podria tenir penes de presó d'entre sis mesos i dos anys.
Tot i que segons el jutge la manifestació no havia estat comunicada a l'autoritat competent, Xavier Safont-Tria, regidor de la CUP a l'ajuntament de Mataró, assegura que “és absolutament fals” i que l'organització va dur a terme tots els procediments legals necessaris. Així mateix, explica que la manifestació va transcórrer sense cap incident i que “aquesta va ser una acció puntual, que no formava part de la manifestació i tampoc va causar cap incident”. No obstant, aclara que a pesar de no haver-la organitzat, li donen el seu suport.
Safont-Tria remarca que els afectats encara no han estat notificats de la decisió de l'Audiència Nacional i se n'han assabentat per la premsa. És per això que no disposen de més informació, però ja ha explicat que Alerta Solidària, l'organització antirepressiva de l'Esquerra Independentista es farà càrrec de la defensa judicial i política dels acusats.
El regidor de la CUP assegura que “l'Audiència Nacional continua sent una rèmora del franquisme i bàsicament el que fa i dictamina són processos polítics”. “Aquesta situació com altres que s’han produït per la crema de fotos del Rei, busquen criminalitzar la llibertat d’expressió, ja que és sabut que una bona part del nostre poble no s’identifica ni amb els Borbons ni amb la monarquia”, diu. Safont-Tria considera que “hi ha un procés de persecució i criminalització de tot aquest procés independentista i volen buscar caps de turc, fer por”.
“Però no ens van fer por quan es van cremar les fotos del Rei a Girona, i va haver-hi una reacció massiva de suport que aquest cop serà igual o més gran”, assegura el portaveu de la candidatura a Mataró. La primera condemna per cremar fotografies del Rei respon a una acció de l'any 2007 a Girona. Benet Salellas, l'advocat que porta el cas, explica que encara està pendent de revisió per part del Tribunal Constitucional, després que aquest admetés a tràmit un recurs d'empara presentat per Salellas.