L'esquerra catalana posa fi a la novena edició de la UPEC
La novena edició de les jornades de la UPEC, sota el lema “Repensar-ho tot, actuar juntes” han finalitzat amb una cloenda a càrrec d’Ada Colau i Vicenç Navarro, rector emèrit de la UPEC, i l’entrega del premi UPEC 2013 a la plataforma Prou Retallades. Els dos ponents han recuperat moltes de les qüestions que s’han tractat durant els tres dies que han durant les jornades. El rector Jordi Serrano les ha repassat en forma de lemes: “Cal que la por canvïi de bàndol”, “A menys estat social més estat penal”, “Hi ha menys professors universitaris i més policies”, “Cal fer un nou bloc històric amb la PAH, el 15-M i l’ANC”, entre molts altres.
El rector, així com molts dels ponents han remarcat la importància de la supervivència de la UPEC, ja que l’esquerra necessita “fàbriques d’idees” i treballar per crear relat. Serrano, en el seu discurs inaugural remarcava que mentre que el finançament de la fundació FAES és de 6 milions d’euros el de la fundació Ideas, vinculada al PSOE, és de 600 mil. “L’esquerra no inverteix en crear discurs”, va concloure.
Per altra banda, s’ha dit en molts debats que la societat civil ha sobrepassat en molts àmbits a l’esquerra institucional. Jordi Serrano, en la seva presentació d’Ada Colau, ha assegurat que “la PAH va marcar un camí que alguns, ingenus, no vèiem, i teníeu raó”. El professor Vicenç Navarro s’ha sumat als elogis al moviment 15-M. L’economista ha reivindicat la desobediència civil i ha afegit: “lamento que s’hagin acabat els escraches, haurien d’haver anat a més i haurien d’haver anat a casa dels directors dels diaris per dir-los que no els deixarem dormir!”
Colau ha afirmat que “estem en una crisi de la democràcia profunda” perquè “tenim un problema sistèmic, que és que les polítiques públiques han estat durant dècades mercantilitzant els drets bàsics, i tenint un actitud de servilisme davant els interessos financers”. Davant aquesta situació, “necessitem espais molt amplis d’experiències compartides en els que tothom pugui experimentar que les coses poden ser d’una altra manera”, diu l’activista. “La societat civil ha de vigilar el poder governi qui governi, perquè mai s’autolimitarà”, ha expressat i ha conclòs que “necessitem fer escoles pròpies de democràcia perquè no ens han ensenyat democràcia enlloc”.
Precisament el caràcter didàctic és el que ha caracteritzat la intervenció del professor Vicenç Navarro, que ha insistit en que “la informació és poder, i l’stablishment es dedica 24 hores al dia a fer-nos creure que no hi ha alternatives”. L’economista ha mostrat algunes dades que demostren que els països on ha governat la dreta durant molt de temps creen estats repressius, poc redistributius i escassament socials. “Un 25% dels suecs treballen en el sector públic, mentre que a Catalunya només ho fa un 9% de la població”, ha explicat pel que fa als serveis de l’estat de benestar. Mentrestant, a nivell impositiu, “els superrics de Catalunya i d’Espanya paguen només un 20% dels impostos que paguen els superrics de Suècia”, ha dit. Això, ha explicat, representa un forat a les arques de l’Estat, “perquè a Espanya sí que hi ha recursos, però l’Estat no els recull, i a Catalunya n’hi ha encara més, però els acumulen les classes dominants”. Navarro reivindica que es torni a fer servir el discurs de classe. “Tothom creu que és classe mitjana, però hi ha classes socials; un barceloní de Pedralbes viu de mitja 10 anys més que un de nou barris”, ha recordat.
La qüestió nacional també ha estat molt tractada en aquesta edició de la UPEC, en la que s’ha debatut sobre sobiranisme, independència, federalisme i el paper de l’esquerra en aquest procés. El periodista Roger Palà remarcava, a l’últim debat de la UPEC, que les enquestes mostren el 70% dels independentistes es declaren d’esquerres. El professor Toni Comín remarcava la paradoxa que representa que en un país amb una majoria social d’esquerres mai hi hagi hagut una majoria política d’esquerres a excepció dels set anys del tripartit. En aquesta línia el també periodista Saül Gordillo ha reivindicat que “el procés s’ha d’abanderar des de l’esquerra perquè qui el lideri configurarà el nou ordre públic institucional en aquesta transformació. Pel que fa al paper de l’esquerra, la sociòloga Sara Moreno considera que ”cal superar els sectarismes“ i ha reivindicat que ”l’empatia és el pas previ imprescindible pel diàleg i l’entesa i permet la convivència d’idees“ entre diferents línies de l’esquerra tant des de partits com de la societat civil.