La majoria que no arriba
Les enquestes que publiquen els diaris sobre la intenció de vot deixen clar que, en l'equador de la campanya, el lideratge de CiU és aclaparador, però l'anhelada majoria absoluta, la que dóna barra lliure, es resisteix. La Vanguardia i El Periódico pronostiquen que els convergents poden pujar lleument, en prou feines dos diputats, un ascens que els deixaria a només quatre de la majoria absoluta. A l'enquesta d'El País, en canvi, CiU fins i tot perd una mica força respecte al 2010, però aconsegueix mantenir-se amb els seus 62 diputats. Malgrat aquest possible mínim descens queda clar que la distància entre CiU i el partit que aconsegueixi la segona plaça serà abismal.
En el que coincideixen les enquestes dels tres diaris és en la caiguda del PSC que sembla no tenir fons. Si els 28 diputats de José Montilla eren un mal resultat, els que es preveuen per al 25 N són per posar-se a plorar. La forquilla va dels 15 als 19 diputats i en aquesta diferència de quatre punts hi ha el segon lloc, que balla en segons el mitjà. La Vanguardia l'hi cedeix als socialistes (17-19), seguits pel PP (16-18) i ERC (13-16). L'enquesta d'El Periódico en canvi dóna la segona plaça a ERC, que doblaria el seu resultat aconseguint entre 19 i 20 diputats, i dóna un empat entre PSC i PP (15-17). La tercera opció és la del País, que dóna el segon lloc al PP (19) i un empat entre el PSC i ERC (18).
Les tres enquestes també coincideixen que ERC, que ha intentat convèncer els electors que és el millor soci que pugui tenir CiU al nou Govern, puja molt i deixa enrere els 10 diputats del 2010. L'altre possible soci dels convergents, el PP, es manté amb una tendència a la baixa. Tot i que els populars s'han dedicat amb cos i ànima a la campanya catalana, els resultats sembla que no milloren i que, en el millor dels casos, només es poden mantenir.
A la part baixa de la taula encara queden sorpreses. ICV-EUiA puja també de manera important i supera els 10 actuals. L'enquesta de La Vanguardia és la que li posa el sostre més alt, donant-li fins a 16 diputats. Ciutadans dobla el seu resultat, passant de tres a sis diputats i la CUP, segons les tres enquestes, aconsegueix entrar per primera vegada al Parlament. Solidaritat Catalana per la Independència (SI) podria quedar fora.
L'eix social resisteix
A jutjar pels resultats que preveuen les tres enquestes, sembla clar que els ciutadans tindran en compte les retallades en el moment de votar. Tot i que CiU i PP, ajudats per molts mitjans de comunicació, han insistit a situar el debat electoral en l'eix nacional, on se senten més còmodes, la tensa situació social s'ha mostrat tossuda. Els partits que més pugen són clarament els que s'han oposat a les retallades socials i reclamen una fiscalitat més justa. El màxim exponent és la CUP, un partit que fins ara només s'havia presentat en l'àmbit municipal i que representa sense complexos el cabreig d'una part de la societat.
La consulta manté els suports
Tot i que CiU no puja el que havia calculat, els partits que aposten per la consulta sobiranista segueixen sent clarament majoria, per l'ascens d'ERC, ICV i per l’entrada de la CUP. Tot sembla indicar que el dret a decidir comptarà amb dues terceres parts del Parlament, a les quals cal afegir els diputats del PSC que encara que sigui a última hora, també s'han apuntat al dret a decidir. El vot contrari a la consulta ha alimentat el PP, que gràcies al seu espanyolisme camufla el dany social que han provocat les retallades de Mariano Rajoy i també a Ciutadans que s’enduu part de l'electorat del PP i del PSC.