La PAH declara la guerra al BBVA i es prepara per col·lapsar les seves línies telefòniques
La Obra Social de la PAH, que ocupa pisos buits d'entitats financeres per a famílies que no tenen on viure, ha anunciat aquest dijous una campanya contra el BBVA, per exigir respostes per a les famílies que ocupen pisos buits. “Declarem el BBVA enemic públic de la PAH”, ha dit contundent Berni Sorinas, portaveu de l'Obra Social. Denuncia que en els últims dos mesos acumulen 50 denúncies judicials a famílies que ocupen pisos buits.
El proper dia 1 de març pretenen col·lapsar les línies telefòniques de l'entitat sota el lema BBVA Responde. Disposen d'una aplicació mòbil, que asseguren que els ha arribat de forma anònima, amb la qual es programaran trucades coordinadament a totes les oficines de l'entitat el proper dia 1 de març de 10 a 11 del matí des de tots els telèfons que tinguin l'aplicació instal·lada. Amb el web bbvaresponde.es la PAH explica l'ús d'aquesta aplicació i també ofereix documentació per sol·licitar un lloguer social a l'entitat, cosa que faran el mateix dia a les oficines.
A la presentació de la campanya hi han participat tres afectades, que viuen ocupant pisos de BBVA i han explicat les seves experiències. Sofía, de la PAH de Barcelona, ocupa des de fa tres mesos un pis de l'entitat que estava buit perquè es va quedar al carrer i des de llavors s'ha hagut d'afrontar a cinc dates de desnonament, tot i que ha pogut aturar-les totes. “Si vaig a l'administració em diuen que no tenen pisos però els bancs sí”, assegura.
Les PAHs catalanes reivindiquen l'aplicació de la llei 24/2015, aprovada gràcies a la ILP presentada per la PAH, i que dóna eines a l'administració per evitar l'acumulació de pisos buits en mans dels bancs i posar-los en circulació. També busca impedir que les entitats facin famílies fora de casa quan no tenen cap altra alternativa habitacional.
BBVA deixa la resposta en mans de l'administració
Des del BBVA remarquen que aquesta campanya estigui vinculada als pisos ocupats i busca diferenciar-los dels casos d'impagament d'hipoteca. “BBVA garanteix que tots els seus clients en vulnerabilitat social que tinguin un problema amb el seu crèdit hipotecari, tenen una alternativa d'habitatge facilitada pel mateix banc”, diu una portaveu de l'entitat. En canvi, assegura que no poden fer el mateix amb els pisos ocupats.
“Nosaltres donem lloguers socials als nostres clients, però en aquests casos [d'ocupació] busquem que sigui l'administració o serveis socials qui doni solucions”, explica. L'entitat denuncia les ocupacions il·legals davant la justícia però assegura que ajorna les dates de desnonament a l'espera d'una solució de l'administració. El que exigeix la PAH i altres entitats financeres estan fent, segons van reconèixer en una taula de treball de l'Ajuntament de Barcelona, és regularitzar la situació de les famílies que ocupen pisos que tenen buits amb lloguers socials.
Rosa, de la PAH de Terrassa, va rebre l'ordre de desnonament el 2010, quan havia deixat de pagar la hipoteca, i el 2012 va haver d'abandonar casa seva, ara propietat del BBVA. Tres anys després va tornar a ocupar-la amb el suport de la PAH i davant la manca d'alternatives. “Estava desocupada des que la vaig deixar”, critica. Finalment ha aconseguit un lloguer social, però el BBVA no li ha condemnat el deute, cosa que, assegura, li van prometre.
Sorinas ha criticat que el president de BBVA, Francisco González, assegurés que “el BBVA ha passat aquesta crisi molt bé, sense cap ajuda pública”, i recorda que el banc va comprar Unnim el 2012 –la caixa que va resultar de la fusió de Caixa Manlleu, Caixa Sabadell i Caixa Terrassa gràcies a una injecció de 953 milions d'euros– i més tard, el 2014, ha comprat CatalunyaCaixa, en una venda en què calculen que s'han perdut 11.400 milions d'euros públics.