Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament insta la Generalitat a elaborar un protocol per retirar els menors en risc de les seves famílies

El Parlament demana més suports als equips d'atenció als menors en risc

elDiario.es Catalunya

La totalitat dels grups al Parlament de Catalunya han demanat al Govern que elabori un protocol més detallat pels processos de desemparament, és a dir, la separació dels menors de les seves famílies quan viuen situacions de risc. Els grups han instat la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) a que en aquests processos administratius es tinguin en compte la història de la família, l'opinió del menor, la del seu metge o la de l'escola, i que s'elabori un pla de treball “tangible” perquè la família pugui recuperar el seu fill.

La moció, impulsada per CSQEP i consensuada per tots els grups, posa el focus sobretot en els Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA), els grups de psicòlegs, pedagogs i assistents socials –a Catalunya n'hi ha 53– que supervisen les famílies i elaboren els informes per decretar els desemparaments dels menors. El text no només demana que en el procés es recullin valoracions externes a les dels EAIA, sinó també que millori “sensiblement” la dotació econòmica i els recursos humans d'aquests equips, que sovint no compleixen amb la ràtio de casos que haurien d'atendre –un professional per a 40 atesos–, cosa que afegeix pressió a una tasca ja de per si molt delicada, segons lamenten els propis treballadors.

“No pretenem atacar els professionals ni l'Administració”, ha expressat Gemma Lienas (CSQEP). “No diem que tots els desemparaments siguin injustos, només ho són alguns”, ha apuntat la diputada, que ha criticat que quan les famílies mantenen conductes negligents “s'opti per retirar les criatures de casa i no per ajudar les famílies”. Dels 4.800 desemparaments decretats per maltractament, 2.800 responen a negligències, un concepte que inclou desatenció mèdica, alimentària, d'higiene, de vestimenta o de seguretat. Com va revelar El Diari de l'Educació, desenes de famílies posen en dubte que tots els desemparaments estiguin ben fonamentats.

La diputada de Junts pel Sí, Montserrat Vilella, s'ha compromès a que el text aprovat no quedi en no res, com passa sovint amb unes mocions que el Govern no té per què tenir en compte. El compromís que els partits traslladen al Govern és que s'elabori el protocol en el termini de quatre mesos.

La moció entra també en altres aspectes controvertits del model de protecció a la infància. Demana que sempre que sigui possible la família pugui tenir un comiat “en condicions” del fill que li retiraran –això no sempre passa– i que els advocats dels pares puguin assistir a les reunions amb la DGAIA. També insta el Govern a que faci públiques cada mes les dades del nombre de menors, els ajuts que reben o quants estan vivint en centres i quants amb famílies.

Etiquetas
stats