Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

La plataforma contra l'augment dels preus del transport públic planta cara al Mobile World Congress

Octavetes enganxades en una finestra durant una protesta de Stop Pujades

João França

“Tothom vol tenir el Congrés de Mòbils del Món, i 'cuidado' amb les bromes perquè podria ser un gran error”, deia aquest dilluns al matí l'alcalde Xavier Trias per la permanència del congrés a Barcelona. Les “bromes” a les que es referia l'alcalde són les protestes de la plataforma Stop Pujades, contra l'augment dels preus del transport, que aquesta setmana s'intensifiquen amb motiu del Mobile World Congress (MWC).

El primer dia del congrés va començar sota l'ombra d'un preavís de vaga registrat pel sindicat COS d'autobusos i CCOO i UGT de Ferrocarrils de la Generalitat. Aquesta amenaça no es va complir, però en canvi els usuaris van tallar la circulació de la línia 3 de metro durant 15 minuts abans de les nou del matí, així com la dels Ferrocarrils en el tram que connecta la Plaça Espanya amb el recinte firal de la Gran Via. En la superfície, també va haver-hi talls del carril central de la Gran Via.

Aquesta plataforma, que es va posar en marxa el 30 de desembre, porta des de llavors duent a terme manifestacions setmanals a les estacions de metro, rodalies i ferrocarrils que consisteixen en tallar la circulació a diverses línies simultàniament, per exigir una reducció dels preus del transport. Consideren el MWC un moment en el que tenen especial força per pressionar l'Autoritat Metropolitana del Transport (ATM).

“Hem assolit l'amenaça de fer embogir el MWC amb els preavisos de vaga i els talls del matí, hi havia més cotxes circulant que mai”, assegura Francisco Garrobo, activista de Nou Barris i un dels impulsors de la plataforma. “Si l'ajuntament no vol tenir més sorpreses, que accedeixi a eliminar l'augment del 2014 i segui a negociar unes tarifes dignes”, afegeix.

Al vespre Stop Pujades convocava noves concentracions en diverses estacions, a on van obrir les tanques perquè els passatgers entressin sense pagar. Posteriorment, van iniciar una manifestació al Passeig de Gràcia, amb 1.500 assistents segons l'organització i 300 segons la Guàrdia Civil. Un grup dels manifestants van entrar a l'Hotel Fuster, on un treballador va patir una ferida lleu, i al final de la nit un centenar de persones s'ha concentrat davant del restaurant Tickets, al Paral·lel, escortat pels Mossos d'Esquadra, on suposadament hi sopava el fundador de Facebook Mark Zuckerberg.

Un moviment creixent

Les mobilitzacions contra l'augment dels preus del transport públic han anat creixent setmana rere setmana des del seu inici. Mentre els últims dies de l'any la primera protesta va tenir lloc a Nou Barris, Sant Andreu i Santa Coloma, ara els seus promotors ja han perdut el control del nombre de grups que les duen a terme, que són com a mínim una quarentena, segon Garrobo. El col·lectiu convoca una assemblea aquest dimarts per decidir l'actuació davant la convocatòria d'una taula de negociació el proper dimecres per part de l'ATM.

L'activista considera que l'èxit recau en el fet que “és una reivindicació molt clara, molt concisa, i hem aconseguit motla transversalitat en aquest tema, des de grups propers a ICV fins a assemblees anarquistes, que ens coordinem per a les accions”. A més, les seves reivindicacions han rebut mostres de suport de partits, sindicats i el moviment veïnal, entre altres col·lectius.

EUiA i la CUP van participar de la roda de premsa contra el MWC convocada per Stop Pujades juntament amb els treballadors de Panrico, Telefónica, els Bombers i els Iaioflautes. Joan Mena, portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, va assegurar, en resposta a les declaracions de Trias, que “els treballadors no cedirem al seu xantatge” i va afegir que el MWC “és un exemple de la Barcelona de les desigualtats que promou CiU”. “Això ens costa 100 milions d'euros públics en plena època de crisi i són incapaços d'obrir una taula rodona entre el món de la cooperació i la telefonia per parlar del Congo i del coltan”, va criticar David Fernàndez, portaveu parlamentari de la CUP.

Amenaça de sancions als manifestants

Davant les protestes creixents, des de l'Ajuntament asseguren que tothom té dret a manifestar-se, però que això no inclou aturar el metro, perquè perjudica als usuaris i provoca risc d'incidents. Per això, el primer tinent d'alcalde Joaquim Forn va assegurar en una entrevista a BTV que aplicarien sancions en cas que seguissin les protestes.

“La queixa no es pot basar en aturar uns serveis que són absolutament indispensables per molta gent per desplaçar-se, per tornar de les seves feines, i el fet que s'aturi mitja hora crea un problema molt i molt gran a la xarxa de metro”, afirmava.

Tant l'Ajuntament com l'ATM afirmen que no és plantejable una reducció de les tarifes, donat que el seu objectiu és sanejar un deute acumulat de 546 milions d'euros de l'ATM.

Etiquetas
stats