Podem qüestiona la seva continuïtat al grup de govern de Badalona
Les aigües baixen tèrboles a Guanyem Badalona En Comú, (GBeC) l'agrupació municipal que ostenta el govern a la tercera ciutat de Catalunya. Podem es qüestiona la seva continuïtat dins del grup que dóna suport a l'alcaldessa Dolors Sabater.
La dimissió del regidor Javi López, que milita a Podem, dóna pas a un seguit d'incerteses. La primera va ser la decisió de plegar, inesperada de portes enfora. Va ser comunicada des de Guanyem Badalona i després en una piulada posada en dubte pel propi López. El màxim òrgan de la coalició ha fet pública una carta del mateix López on aquest mostra els motius de la seva sortida de l'equip de govern. Aspectes com la falta de personal per dur a terme la seva tasca com a regidor de la via pública, el desig de dedicar-se a contruir una força política de la majoria a Catalunya, interpretable com la intenció de treballar en l'estructura de Podem, i el que ell esmenta com petites discrepàncies polítiques, formen part de la justificació feta pública en una carta oberta pel regidor i distribuïda per Guanyem Badalona.
Quan la tempesta semblava superada, Podem Badalona ha emès un comunicat que entre altres aspectes explica que “enceta ara un procés d'avaluació i debat sobre el nou escenari obert a GBeC amb la renúncia com a regidor del nostre company. En aquest context, el cercle debatrà en una propera assemblea la col·laboració i el suport a GBeC i valorarà els diferents escenaris possibles, decidint entre tots i totes quin camí segueix com a organització”.
Abans el grup afí a Iglesias manifesta que prèviament a la dimissió de López, “GBeC va emetre un comunicat anunciant una resolució de l'ajuntament que revocava el nomenament de López Cegarra i la delegació de les competències i responsabilitats en matèria d'espais públics de les que n'era responsable. Una decisió que Podem Badalona lamenta tant per les formes com pel mode en què s'ha dut a terme”.
Del comunicat de Podem es desprèn, doncs, que aquest partit podria retirar el seu suport a GbeC. Això tindria una importància política i simbòlica indiscutible: Badalona és l'ajuntament més gran on de forma conjunta governen diverses forces polítiques que fora d'aquest àmbit no coincideixen, com és el cas de Podem i la CUP i també Comunistes de Catalunya, independents i Procés Constituent.
GBeC no és estrictament una coalició. Formalment no és fruit d'un pacte entre partits polítics sinó que agrupa persones amb procedències polítiques diferents. El matís importa perquè la llista no es va fer a patir d'acords entre sigles sinó a partir d'una votació oberta entre tots els membres i simpatitzants de Guanyem Badalona. També s'ha de dir que es podien presentar candidatures en grup i que en la formació d'aquestes precandidatures segurament hi va haver acords previs.
Si es considera que la llista presentada a les municipals representa l'esperit superador dels grups polítics amb què es va publicitar Guanyem Badalona, no hauria d'haver problema en què el substitut de López fos Francesc Duran, membre de la CUP. Si el que es pretengués fos mantenir l'equilibri entre els diferents partits en l'agrupació el mecanisme que es podria utilitzar seria que dimitissin tots els candidats fins a arribar a un acceptable per a Podem.
La successió automàtica de López deixaria a Podem sense representació directa a l'equip de regidors. Això podria fer que el partit decidís deixar Guanyem Badalona i mantenir la seva pròpia alternativa fora del consistori, en els moviments socials de la ciutat.
Guanyem Badalona en Comú lidera el govern de la ciutat juntament amb ERC i ICV-EuiA