Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC de Barcelona obre una finestra digital per fer el partit més participatiu

Carles Martí i Lourdes Muñoz, primer secretari i secretària general del PSC Barcelona, respectivament. /ENRIC CATALÀ

Jordi Mumbrú

Barcelona —

La resposta arriba sense ni tan sols formular la pregunta: “No és una operació de màrqueting”. El primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, és conscient que la renovació del partit és vital, perquè no oblida la magnitud de la tragèdia: a les passades eleccions catalanes, els socialistes es van veure superats per CiU i ERC, i van quedar desplaçats a la tercera força política. I a Barcelona el declivi es va consumar ara fa tot just dos anys, després de gairebé tres dècades de reinat a la ciutat, quan els socialistes van perdre el consistori i van deixar-lo a les mans de Xavier Trias (CiU).

Des d’aleshores la federació socialista local ha treballat obsessivament per intentar fer el partit més participatiu i per garantir una major transparència. Carles Martí ho defineix així: “Cal que la gent vegi el partit com una cosa útil”. El resultat ja es pot presentar i visitar. La seva eficàcia serà jutjada dia a dia, a partir del 25 de maig, quan el nou portal que han elaborat entri en ple funcionament.

L’espai 2.0 que ha de permetre que el PSC es torni a percebre com un partit útil es diu Partit Obert i no vol substituir la política de carrer sinó obrir un nou canal. Entre d’altres canvis, el portal ha de ser una finestra per on entrin les idees i les valoracions tant dels militants com dels simpatitzants o dels ciutadans. Per exemple, si s’obre el debat sobre la reforma de les Plaça de les Glòries, els internautes podran opinar i exposar els seus diferents arguments sobre el projecte. Quan arribi el dia de la votació per decidir quina és la postura del PSC, ho decidirà l’assemblea de l'agrupació afectada, però es tindrà en compte quina ha estat l'opció preferida dels internautes. L’assemblea podrà votar el que vulgui, però haurà de justificar la seva decisió tenint en compte el consell de savis 2.0.

El portal també permetrà que els ciutadans puguin proposar quines preguntes o propostes ha de fer el grup municipal del PSC de Barcelona al ple de l’Ajuntament. El regidor de torn formularà davant l’alcalde la pregunta més votada i després s’haurà de connectar per explicar quina ha estat la seva resposta. Per fer totes aquestes deliberacions, els internautes, que s’han de registrar al portal prèviament, podran consultar documents on s’explica i es justifica per què el partit aposta per una posició i no per una altra.

Depenent del debat, hi podran participar els militants o tots els internautes que s’hagin registrat, però aquesta finestra ha d'estar sempre oberta per canviar la lògica “de dalt a baix” per la “d’horitzontalitat”, segons explica Martí. Per donar més garanties el dia de l’estrena, el portal ja fa uns mesos que s’està provant entre algunes agrupacions, segons Lourdes Muñoz, la secretària d’organització del PSC Barcelona. “Sense haver-ho publicitat gaire, ja tenim 550 militants donats d’alta i ja hem fet diferents consultes deliberatives”. El procés es divideix en quatre fases: s’escull un tema, es discuteix per acabar plantejant-ne 10 solucions, es redacta la pregunta que s’haurà de fer al ple i, finalment, el regidor explica als internautes quina n'ha estat la resposta. Aquest nou sistema de participació s’aprofitarà per redactar un programa electoral amb l’ajuda dels ciutadans i mirar de seguir sumant.

L’altra finalitat del web és fer un exercici de transparència i respondre a preguntes clau com quant costa fer política consistorial, quines persones del partit la exerceixen, quant cobren i quina feina fan. Quan el portal ja funcioni es podrà entrar al web i seleccionar un regidor per tenir accés a tota aquesta informació, a més de la seva agenda personal, per poder saber amb qui es reuneix.

De Barcelona a tot Catalunya

Totes aquestes “noves formes de fer política” s’aplicaran només al PSC de Barcelona, però la federació barcelonina aspira a fer de “punta de llança” i acabar arrossegant a tot el partit, que a la tardor decidirà si copia l’exemple de la capital catalana. Carles Martí està convençut que aconseguiran “obrir camí” i que com ha passat amb altres iniciatives, “Barcelona tornarà a anar per davant”. L’altra gran aposta són les eleccions primàries obertes, que permetran que qualsevol ciutadà pugui votar per decidir quin serà el candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona.

L’eficàcia del nou portal i l’experiència de les primàries haurien de servir, segons els càlculs dels socialistes, perquè els ciutadans tornin a percebre el partit com un instrument útil i no com “una caixa negra i tancada”, en paraules de Martí.

Etiquetas
stats