Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Puigdemont, a poques hores de reunir-se amb Rajoy: “el temps del pal i la pastanaga s'ha acabat”

Mariano Rajoy se reunirá con Carles Puigdemont el 20 de abril en Moncloa

Enric Bonet

A poques hores de reunir-se amb el president en funcions Mariano Rajoy, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimecres al matí que assisteix a la reunió d'aquesta tarda “amb tota la serenor”, però ha recordat que el dirigent espanyol “no ha estat atent als canvis polítics a Catalunya”. Després de mesos d'enfrontament i d'haver-se reunit amb els altres principals líders estatals, el dirigent català mantindrà aquest dimecres cap a les cinc de la tarda una reunió amb el president Mariano Rajoy.

“Nosaltres som els del referèndum. L'hem demanat setze vegades i això no ens impedirà que ho fem una altra vegada”, ha afirmat Carles Puigdemont durant la sessió de control parlamentari d'aquest matí. No obstant això, el líder de Junts pel Sí ha recordat que una consulta sobre la independència s'hauria d'emmarcar en una pregunta clara i que ja “no és el temps del pal i la pastanaga” en referència a la possibilitat que les forces independentistes pactin una reforma constitucional amb els partits estatals. “Estic al capdavant d'una majoria parlamentària independentista”, ha repetit en diverses ocasions el dirigent català.

El president ha volgut mostrar durant la seva intervenció la cara més dialogant del seu executiu, que ha qualificat com “el de la destresa”. “Ens hem reunit amb tots els líders polítics, amb diversos presidents autonòmics i amb dotze ambaixadors”, ha assegurat Carles Puigdemont. Aquest ha insistit en el fet de contraposar el caràcter constructiu del seu govern enfront de la paràlisi política que hi ha a Madrid després de les eleccions del 20-D.

Fer propostes que “puguin ser debatudes”

El líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha felicitat el president Puigdemont, ja que “demanant la reunió amb el president Rajoy ha fet un gran pas”. Però li ha exigit que en la reunió d'aquesta tarda “faci propostes que puguin ser debatudes”. Ha evocat així la possibilitat que abandoni el procés independentista i prioritzi qüestions com els vint-i-tres punts de greuges que va demanar el president Artur Mas a Mariano Rajoy quan es van reunir el juliol de 2014.

“Vostè es reuneix amb tothom, però arribar a acords amb aquells que pensen diferent que vostè això ja li costa bastant més”, ha retret el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, al president Puigdemont.

El referèndum és “una qüestió de correlació de forces”

El líder parlamentari de Catalunya Sí que és Pot, Lluís Rabell, ha recordat al dirigent català que per aconseguir una consulta sobre la independència pactada amb l'Estat cal reconstruir el consens entre la majoria de les forces polítiques catalanes sobre el dret a decidir. “Tinc la sensació que vostè està al capdavant d'un avió que va curt de benzina i que necessita aterrar. Aconseguir el referèndum és una qüestió de correlació de forces”, ha afirmat el portaveu de l'esquerra radical catalana.

“Molta gent agrairia un canvi de ritme i més acords i menys divisions”, ha declarat el número u del PSC, Miquel Iceta. Aquest ha recomanat, però, al president Puigdemont que “tingui present que amb el president Rajoy no trobarà cap suport”.

Etiquetas
stats