Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sánchez reafirma davant Puigdemont la seva negativa al referèndum d'independència

Pedro Sánchez (i) i Carles Puigdemont (d) a la Generalitat

Arturo Puente

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha tornat a tancar la porta al referèndum sobre la independència de Catalunya que reclamen tant la majoria independentista al Parlament com Podem i les confluències, els seus possibles socis al Congrés per arribar a la Moncloa. “Li he fet saber al president que nosaltres no compartim el full de ruta independentista, que és il·legal, unilateral i estem convençuts que la majoria de catalans no el volen”, ha explicat Sánchez a la roda de premsa després de la trobada. “La majoria dels catalans volen renovar el seu marc de convivència”, ha afegit.

Aquest és l'únic 'no' amb el qual Sánchez ha acudit a la reunió amb Puigdemont, convocada a petició del socialista i que va posar nerviosos als seus socis de Ciutadans, fins al punt de arribar a advertir que trencarien el pacte amb Sánchez si parlava de referèndum amb el president. Sobre la resta, ha explicat Sánchez, estan disposats “a parlar de tot”. “Les solucions no seran fàcils ni immediates”, ha advertit el socialista, però “hi ha molts temes sobre els quals la Generalitat es pot posar d'acord amb l'Estat”. Com a exemples, Sánchez ha citat el finançament, un repartiment equitatiu dels objectius de dèficit, el corredor Mediterrani o el compliment del finançament de la llei de Dependència.

D'altra banda, Sánchez ha explicat davant el president la proposta de la reforma Constitucional que el seu partit impulsa. La proposta del PSOE és posar en marxa una comissió sobre la matèria al Congrés “que resolgui els problemes d'autogovern que demana la Generalitat de Catalunya”. Així, Sánchez considera que els catalans haurien de votar “sobre un acord, no sobre un desacord”, en referència a un referèndum en el conjunt d'Espanya sobre la reforma constitucional. Un cop aprovada aquesta, Sánchez ha proposat una reforma de l'Estatut català encaixat en la nova redacció de la Carta Magna.

Per part del Govern, Puigdemont ha mostrat el seu compromís inalterat per dur a terme el full de ruta independentista, que l'Executiu català considera un mandat sorgit de les eleccions del 27 de setembre. Diàleg sí, però en absolut acord, malgrat el què el Govern ha valorat la predisposició del candidat socialista per seure a parlar. Aquesta és, segons ha explicat la portaveu del Govern, Neus Munté, “la primera gran diferència” entre Sánchez i Rajoy, una diferència “positiva i que hem trobat a faltar en els últims dies”.

Sobre els 23 punts que Artur Mas va portar a l'estiu de 2014 a Rajoy, Munté ha explicat que no s'han abordat de forma explícita, tot i que Sánchez ha nomenat alguns d'ells. El Govern considera qye aquests punts haurien d'haver estat objecte de compliment atès que són sentències, estan reconeguts per l'Estatut o són compromisos anteriors de l'Executiu.

Segons ha explicat la consellera, el president també ha manifestat davant Sánchez el seu malestar per haver fet referència durant el seu discurs d'investidura a suposats “problemes de convivència” a Catalunya. “A Catalunya no hi ha problemes de convivència, hi ha un 80% de catalans que volen un referèndum per decidir la seva relació amb l'Estat”, ha considerat Munté.

Etiquetas
stats